Sykehjem isolert etter hissig noro-utbrudd

Flere beboere og ansatte ved Omsorgstjenesten Jadeveien har fått påvist noroviruset og det er nå full isolasjon ved sykehjemmet.

FULL ISO­LA­SJON ET­TER NOROUTBRUDD: Om­sorgs­tje­nes­ten Jade­vei­en i Kro­ken er i full iso­la­sjon et­ter ut­brudd av No­ro­vi­ru­set, som på fol­ke­munn kal­les for om­gangs­sy­ke. Foto: Ro­nald Johansen. 

NOROVIRUSET:
  • Noroviruset er en magetarminfeksjon, som også går under kallenavnet "omgangssyke", som er ekstremt smittsomt – om du smittes, er det høy sannsynlighet for at du blir syk.
  • Viruset er svært motstandsdyktig mot inaktivering ved frysing, oppvarming til 60 grader, rengjøring med klor og alkohol samt vanlige rengjøringsmidler.
  • Norovirus smitter lett og smitter på flere måter. I institusjoner det vist at varigheten av norovirus-utbrudd forkortes dersom tiltak iverksettes tidlig i forløpet.
  • Det viktigste enkelttiltaket er isolering av den eller de som er syke.
  • Pleiepersonell må bruker hansker og frakk, og skal ikke håndtere matvarer.
  • Personale som har vært syke, bør vente til 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før de gjenopptar arbeidet.
  • Kilde: Norsk Helseinformatikk
nyheter

Enheten er fordelt over flere hus ovenfor Kroken kirke, og det er avdelingen Dalheim og Strimmelen som er rammet.

– På avdelingen Solstrand har det så langt ikke vært noen utbrudd, men er også isolert slik at det ikke skjer. Vi fikk påvist at det gjaldt noroviruset på fredag, men hadde en mistanke før den tid, så vi fikk satt i gang smitteregimet tidlig, sier enhetsleder ved Omsorgstjenesten Jadeveien, Astrid Nermo.

Ingen aktivt syke

Nermo anslår at rundt 12–13 av deres totalt 40 beboere har fått påvist viruset, også flere av de ansatte har også blitt syke. Per mandag ettermiddag er det ingen som er aktivt syke, men isolasjonen vil være i effekt til det har gått minimum 48 timer siden det siste utbruddet. I dette tilfellet var det siste utbruddet søndag kveld.

– Vi tar ikke imot besøkende, og lar ikke beboerne vandre fritt mellom boligene her før det har gått over. Vi ønsker å unngå at flere blir smittet og jobber aktivt med smitteregimet vårt for å unngå dette. Onsdag kan vi kanskje oppheve isolasjonen, men det må vi vurdere fortløpende ettersom situasjonen utvikler seg, sier Nermo, som også har informert pårørende om situasjonen.

LES OGSÅ: - Vi må bry oss mer om de eldre

– Uheldig

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen er informert om utbruddet.

– Det er uheldig å få et slikt utbrudd på enhver institusjon, nettopp fordi det er så smittsomt. Jeg kan derimot ikke se at dette er et stort problem ellers i kommunen, så vi snakker ikke om en epidemi, sier Kristoffersen.