Her temmer realfagstalentet Synne (13) flammer – med vitenskap

På Vitensenteret er en rekke av byens skarpeste realfagshoder samlet for å dyrke lysten på realfagslæring, på det nyåpnede talentsenteret for realfag.
nyheter

Tre av de unge talentene som er valgt ut til å delta er Tromstun-elevene Mina B. Hansen (14), Ragnhild Larsen Øverli (14) og Synne Hannus Rognmo (13).

– Vi ble oppfordret til å søke på programmet av læreren vår. Jeg tenkte det hørtes gøy ut, for av og til blir det lite å gjøre i matten på skolen, sier Hansen.

Teknologi

På Vitensenteret har det derimot ikke skortet på oppgaver.

– Vi har loddet kretskort, jobbet en del med teknologi, og nå holder vi på å konstruere en «Rube Goldberg»-maskin som skal illustrere en kjedereaksjon, forklarer Øverli.

Tilbudet er rettet mot elever med spesielle talent innen naturfag, matematikk og teknologi.

Lange dager

Elevene skal møtes på tre todagerssamlinger i løpet av skoleåret, og skoledagene på talentsenteret er hakket lengre enn til vanlig. Tirsdag var de hele elleve (!) timer på skolen, fra ni om morgenen til åtte om kvelden. Men ingen lengtet hjem, ifølge elevene.

– Det føltes som kortere enn en vanlig skoledag, og tiden gikk kjempefort. Vi hadde blant annet en hinderløype første dagen med ulike utfordringer for å bli kjent. Jeg var på vinnergruppa, og som premie fikk vi lov til å sette fyr på lycopodium i lufta, sier Rognmo.

Hun viser fram flammekunstene, men ikke før ansatte på Vitensenteret forsikrer om at elevene er vel instruert om sikkerhet og farene ved eksperimentet.

– Det er gøy! Slike ting får vi ikke gjort på skolen, men kun hvis man blir forsker. Alt her har en veldig praktisk tilnærming, sier Rognmo.

De tre elevene er strålende fornøyd med opplegget.

–Det er godt å møte andre elever med samme interesser, sier Hansen og får støtte fra de to andre.

Læringspotensial

Nordnorsk vitensenter har, som ett av fire regionale vitensenter i Norge, fått i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å etablere et talentsenter i realfag for elever fra 7. trinn til VG2.

Tove Marienborg er direktør for Vitensenteret og nasjonal koordinator for talentsenteret for realfag.

– Alle elever har krav på tilpasset opplæring, også de sterkeste, eller de med høyt læringspotensial. Vi håper disse samlingene kan være med på å skape interesse for realfag, sier hun.