I 2017 ser TIFF til Tyrkia

Festivalsjef Martha Otte falt for tyrkisk film da hun satt i juryen under filmfestivalen i Antalya. Nå tar hun den tyrkiske filmen til Tromsø, og håper det kan trigge diskusjoner om ytringsfrihet. 

Festivalsjef Martha Otte og administrativ leder i TIFF Astrid Aure på TIFF Kick Off. 

nyheter

Nå er det ikke lenge til Tromsøs største festival igjen tar over byen: 16. januar starter den 27. utgaven av Tromsø Internasjonale filmfestival - festivalen som i fjor trakk over 58.000 besøkende. Og for å gjøre ventetiden lettere å bære ble det torsdag kveld invitert til kick off på Verdensteatret, der festivalsjef Martha Otte røpte litt om neste års festivalinnhold til de oppmøtte:

Tyrkia

I 2017 vil vi ha fokus på Tyrkia. Jeg ble tidligere i år invitert til å sitte i juryen for det nasjonale programmet på filmfestivalen i Antalya i Tyrkia. Av de 12 filmene i programmet, ville jeg ha halvparten til TIFF, sier Otte.

- Det var så gode filmer at de trengte plass. 

Hun mener Tyrkia er et land som historisk har vært gode på film, og det har tidligere år vært flere filmer fra Tyrkia på TIFFs program.

- Tyrkia har hatt flere Gullpalmen-vinnere i Cannes, og er gode på film. En av filmene fra det tyrkiske programmet på TIFF 2017 er også med i festivalens konkurranseprogram, forteller Otte.

Ytringsfrihet

Otte mener ytringsfrihet blir et nøkkelord i neste års program, særlig i forbindelse med det tyrkiske programmet.

- Det har vært et problem med ytringsfrihet på filmfestivaler, og et av problemene med ytringsfrihet er nettopp at man ikke kan snakke om det i de landene som mangler ytringsfrihet. Men vi kan snakke om det her! 

- Vi må følge med på hva som skjer i Tyrkia. Det er store krefter i gang for å kvele stemmer der, sier Otte. 

Bredde

Under kickoff’et ble det vist klipp fra to av filmene som har fått plass i det tyrkiske programmet. Den ene er en leken hybrid mellom dokumentar og fiksjon, med filmfestivalens antakeligvis lengste tittel: «Don't Tell Orhan Pamuk That His Novel Snow Is In The Film I Made About kars».

Den andre er det sosialrealistiske samtidsdramaet «My Fathers Wings», som tar for seg korrupsjon og makthierakiet på en tyrkisk byggeplass. Sistnevnte er med i neste års konkurranseprogram.

- Vi mener det er viktig å vise bredden i tyrkisk film. Her viser vi et helt spekter av hverdaglige ting og større problemstillinger. 

Åpningsfilm

Allerede i begynnelsen av november ble det annonsert at neste års åpningsfilm blir «Tungeskjærerne» av den nordnorske filmskaperen Solveig Melkeraaen. På Verdensteatret fikk de oppmøtte se tre små smakebiter fra filmen, som følger barna som jobber med å skjære torsketunger i Myre, Vesterålen.

- Jeg gleder meg veldig til å vise hele filmen på TIFF, og det er særlig artig at vi i år har en barnefilm som åpningsfilm, sier Otte.

6. desember slippes hele TIFF-programmet for 2017.