Så langt har Finn Arve Sørbøe, Ingrid "Mossa" Eilertsen og Bjørn Sundquist fylt Kulturhuset med sine forestillinger, alle til strålende kritikker og hyllest fra publikum. Neste mann (eller rettere sagt kvinne) ut er skuespiller Gørild Mauseth, kjent for blant annet sin rolle i filmen "Brent av frost" (1997) og som Anna Karenina i Riksteatrets oppsetning av Tolstojs nasjonalepos.

– Jeg ser media omtalte Bjørn Sundquists show, som hadde premiere torsdag, for "standup", men det var det altså ikke. Og dersom det er standup jeg må levere, kommer jeg ikke, sier Mauseth og ler.

Humor og det tragiske

Hun og Kulturhus-sjef Erik Smith-Meyer har tatt turen til husets hovedscene for å lansere Mauseths nye forestilling, som har premiere 23. november neste år.

– På samme måte som Finn Arve, Ingrid og Bjørn, vil det bli ei forestilling om livet mitt. Som skuespiller må man ta utgangspunkt i livet, ellers blir det man spiller meningsløst og tomt, men dette blir noe nytt for meg, medgir Mauseth, og fortsetter:

– Jeg er ingen forfatter eller dramatiker, men jeg kan fortelle historier og jeg har en fortellerglede i meg.

Selv om Mauseth er klar på at stykket, som ennå ikke har fått verken form eller innhold, ikke skal være standup, er hun minst like klar på at vil bli preget av humor.

– Livet er jo både tragisk og morsomt, og jeg har, har alltid klart å se det humoristiske i det tragiske. Det blir som Zapffe skrev: "Alt som er igjen, er kampen mot potetene."

Jobber med Liam Neeson

Arbeidet med å lage stykket, som har fått navnet "Prinsessa fra Fine Marka", må imidlertid vente.

Mauseth er holder nemlig i disse dager på å ferdigstille sitt første filmprosjekt, "Karenina & I", hvor blant annet Hollywood-stjernen Liam Neeson bidrar.

– Jeg holder også på å sette opp flere teaterstykker i Finnmark, forteller hun.

Mauseth, som Sundquist, er Finnmarking, og bor sammen med sin mann og sin sønn i Kjøllefjord.

– Det er der navnet til stykket kommer fra. Mannen min, som er italiener, trodde Finnmark het "Fine Marka" lenge. Da han etter hvert lærte seg norsk, fortalte jeg han at det ikke stemte, men han sto på sitt.

På italiensk betyr nemlig "fine" slutt, og de var ved verdens ende.

– Samtidig er "fine, fine" noe skjørt og skarpt på italiensk. Av og til må man reise ut, eller så må noen komme utenfra, for å hjelpe deg å forstå hvor du kommer fra og hvem du er, sier Mauseth.

Ber om hjelp

Selv om skuespilleren, og nå filmprodusenten, er travelt opptatt, frykter hun ikke for å ikke komme i havn med enpersonsshowet.

– Nei, det skal vi få til. Jeg vet imidlertid ikke helt hvor jeg skal begynne. Jeg har derfor snakket med både Ingrid og Bjørn og fått gode råd der. Man må ikke være redd for å be om hjelp eller la seg inspirere av andres ideer og arbeide.

Torsdag var hun blant annet på premièren til "Et hævlettes liv" av Sundquist.

– Det var utrolig bra, og jeg har mye å lære av Bjørn! Jeg må innrømme at jeg er litt snurt for at Kulturhuset ba ham komme før meg. Det blir jo som å hoppe etter Wirkola, sier hun.

FØRSTE GANG: Mauseth sier selv at hun ikke er noen dramatiker eller forfatter, men gleder seg til å ta fatt på prosjektet. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
SNURT: Mauseth medgir at hun er litt snurt for at Meyer inviterte Bjørn Sundquist til å holde show før henne. – Det blir som å hoppe etter Wirkola, sier hun. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø