VG: UNN kan ha brutt loven ved bruk av tvang

åsgård  Foto: Ronald Johansen

nyheter

I en stor reportasje har VG sett på bruk av tvang i psykiatrien.

Ved å få innsyn i tvangsprotokollene til en rekke helseforetak og institusjoner, og ved å digitalisere dem, har jurister kommet fram til at over 640 av tilfellene hvor tvang ble brukt i fjor var enten ulovlige eller sterkt problematiske. Totalt så ble 2.538 belteinnlegginger vurdert.

Universitetssykehuset Nord-Norge er blant de som som ga VG innsyn og har blitt sett på i saken. Det kommer ikke frem hvor mange av de problematiske tvangssakene som konkret gjelder UNN.

– VGs materiale viser at det er lovbrudd i flere hundre tvangsprotokoller, sier jurist og doktorgradsstipendiat Marius Storvik, som forsker på bruk av tvangsmidler i psykiatrien ved det juridiske fakultet i Tromsø til VG.

– I flere tilfeller fremkommer det klart at det har skjedd lovbrudd. Det er ikke lov å legge pasienter i belter preventivt eller når nødrett ikke foreligger, og det er et lovbrudd når beltelegging brukes i behandling, sier Storvik.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter