Denne skal redde julebordsesongen

Denne nye appen som skal sørge for at du ikke havner på flatfylla i julebordsesongen.

SKAL GI DEG KONTROLL: Sliter du med å kontrollere hvor mye du drikker i festlige lag? Den nye appen til RUStelefonen ved seksjonsleder Sturla Naas Johansen, skal hjelpe deg. Foto: Rustelefonen 

nyheter

Med Rustelefonens nye gratisapp, Drikkevett, håper Helsedirektoratet å fortsette suksessen de har hatt med Slutta. Der sistnevnte har som mål å få deg til å slutte å røyke og snuse, har den nye appen som mål å få ned alkoholkonsumet ditt, eller i alle fall å gi deg en bedre oversikt konsumet ditt.

Regner promille

Appen lar deg plotte inn detaljer som vekt, alder og kjønn for å regne ut cirka promillenivå per enhet du inntar over en tidsperiode du selv setter. Du får muligheten til å legge inn priser per enhet, slik at appen hjelper deg med å holde oversikt over hvor mye penger du bruker på alkohol, sette en makspromille samt bli advart om konsekvensene når du overstiger de forskjellige promillenivåene.

– Drikkekulturen i Norge har et frynsete rykte, og verst av alt er julebordsesongen. På slike arrangementer er det fort gjort å drikke mer enn planlagt, noe som lett kan få negative konsekvenser, sier Sturla Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen.

– Mange ønsker faktisk å ha bedre kontroll på alkoholforbruket sitt – nettopp for å begrense de negative konsekvensene ved rusen, men sliter med å selv styre inntaket i løpet av festen, legger han til.

Legg en drikkeplan

I appen har du også mulighet til å planlegge hva du skal drikke og over hvor lang tid, før du i det hele tatt drar hjemmefra.

– Å legge en plan for festen er en enkel forholdsregel for å unngå at du havner i alvorlige, ubehagelige eller pinlige situasjoner. Hvis du har satt deg en grense for hvor mye du skal drikke, er det enklere å holde et promillenivå som gjør julebordet til en morsom og hyggelig fest – slik det skal være. Alternativet er dessverre for mange ”blackout,” oppkast, tafsing på kollegaer og improviserte lønnsforhandlinger med sjefen. Ting man aller helst vil unngå i selskap med kollegaer som man også senere skal ha et profesjonelt forhold til, sier Johansen.

Drikkevettregler

Rustelefonen er en landsdekkende informasjonstjeneste hvor du anonymt kan ta kontakt via telefon eller chat med spørsmål om rusmidler eller for å få hjelp. Rustelefonen finansieres av Helsedirektoratet og driftes av Velferdsetaten i Oslo kommune.

 I Drikkevett-appen finner du også en liste med drikkevettreglene:

  1. Planlegg før du går ut hvor mye – og hva – du har tenkt til å drikke. Bruk Drikkevett-appen!
  2. Spis godt før du drikker – og ikke drikk på tom mage. Det er også lurt å drikke et glass vann, juice, brus eller annen alkoholfri drikke mellom hver alkoholenhet du drikker.
  3. Det er ingen skam å tåle minst. Er du syk, stresset, sover dårlig eller bruker medisiner, vil du tåle mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.
  4. Begrens inntaket av brennevin, og dropp shorting! Drikkekonkurranser gjør at promillen kan stige raskt, noe som kan få veldig ubehagelige, og i verste fall, farlige utfall.
  5. Alliér deg på forhånd med én eller flere venner eller kollegaer, slik at dere kan følge hverandre trygt hjem fra julebordet hvis noen blir sterkt beruset og ikke klarer å ta vare på seg selv.