Her skifter hun standpunkt om dødsstraff

Elena Rushfeldt (H) tok onsdag til orde for dødsstraff for pedofile. Etter et "dialogmøte" med gruppeleder Erlend Svardal Bøe snur hun fullstendig.

I DIALOG: Gruppeleder Erlend Bøe tok Elena Rushfeldt til siden for en alvorsprat om dødsstraff for pedofile. 

nyheter

Tirsdag publiserte Rushfeldt et offentlig innlegg på sin Facebook-side der hun argumenterte for dødsstraff for pedofile i de groveste overgrepssakene mot barn.

Onsdag morgen utdypet hun standpunktet sitt overfor iTromsø. Hun fortalte at dette var noe hun hadde reflektert mye over. Det var før hun og gruppelederen forlot kommunestyret for å ha et "dialogmøte" media ikke fikk delta på.

Snur

SNUDDE: Etter møtet snudde Elena Rushfeldt i saken. Hun var tydelig preget av alle reaksjonene hun har fått. 

– Jeg reagerte som mor for to mindreårige jenter, og etter de groteske sakene som har kommet fram. Hvis du hadde hatt barn selv, tror jeg du ville reagert på samme måte. Jeg mener vi må øke strafferammen for overgrep mot barn, og tilby pedofile hjelp. Men når det kommer til dødsstraff må jeg ta tilbake påstanden etter å ha pratet med Høyres gruppeleder. Man kan reagere, men man skal ikke gå amok, sier hun.

Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe godtar ikke at medlemmer tar til orde for dødsstraff.

– Dette er ikke kompatibelt med Høyres verdier, dette er ikke Høyres politikk og jeg tar sterkt avstand fra dette.

– Tillater Høyre at medlemmer har et standpunkt for dødsstraff?

– Nei, det gjør vi ikke. Et standpunkt for dødsstraff er ikke forenelig med Høyres verdier og det blir ikke godtatt, sier Bøe.

Dialog

Rushfeldt bedyrer at hun ikke har blitt instruert om å endre standpunkt på ”dialogmøtet”.

– Jeg har hatt en god dialog med Erlend etter utspillet, og har lest meg opp på dødsstraff i Norge. Jeg skjønner nå at det går på tvers av grunnloven som stadfester rett til liv. Dette er en vanskelig sak. Jeg har fått mye støtte og meldinger fra folk som er enig, men jeg skjønner at dette er noe man skal overlate til rettsstaten i Norge, sier hun.

Bøe forteller han også reagerer på overgrepssaken fra Bergen.

– Det er forferdelig for alle å lese om overgrep mot barn, og jeg reagerte også. Men nå må vi respektere at Elena har snudd i saken. Vi har hatt en åpen dialog, og jeg har ikke instruert henne om noe som helst. Her er det ingen konspirasjon, sier Bøe.

– Sjokkerende og skuffende

RASENDE: Anna Amdal Fyhn er skuffet over Elena Rushfeldt. Hun understreker at dødsstraff er fjernt fra Høyres verdier. 

Til tross for å ha skiftet standpunkt får Rushfeldt ingen nåde hos Høyre-veteran Anna Amdal Fyhn.

– Jeg ble sjokkert og rystet. Dette går på tross av Høyres grunnleggende verdier. Jeg har nesten ikke ord. Selv om hun nå endrer standpunkt, er jeg dypt skuffet over Elena. Jeg tar fullstendig avstand i alt som har med denne saken å gjøre, og håper ikke noen kobler dette opp mot Høyre, sier en dirrende engasjert Fyhn.

Erlend Svardal Bøe hevder at Høyre sentralt ikke har hatt kontakt med Tromsø Høyre i forbindelse med saken.

– Dette håndterer vi lokalt, sier Bøe.