– Skummelt å stå fram som transperson

Da Viktoria Pettersen (24) sto fram som transperson i vår, fryktet hun negative tilbakemeldinger. Det har hun ikke fått.

STO FREM: I vår sto Viktoria Pettersen fram som transperson. Det har gjort at hun er en av de nominerte til å bli Årets tromsøværing. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen / iTromso

SLIK STEMMER DU
  • Fram til søndag 11. desember kan du stemme på din favoritt.
  • Det gjør du ved å sende IT Årets, etterfulgt av kandidatens fornavn, til 2399.
  • For eksempel IT Årets Viktoria til 2399.
  • Tjenesten koster 1 krone per SMS. Du kan også avgi sin stemme på iTromsøs facebooksider.
nyheter

Pettersen valgte å leve som jente fra 2014, og i vår bestemte hun seg for å dele reisen mot et kjønnsskifte på bloggen sin. Det tok ikke lang tid før media viste sin interesse for saken, og snart visste alle at 24-åringen ble født som gutt.

– Det var utrolig skummelt å åpne seg om kjønnsskifteprosessen. Man føler seg jo utsatt, og aner ikke hvordan mottakelsen vil bli. Jeg så for meg mange negative tilbakemeldinger, og ble veldig overrasket over at det bare kom positive tilbakemeldinger ut av det, forteller Pettersen.

Blir kontaktet

Oppmerksomheten har ført til at flere transpersoner i Tromsø har vendt seg mot Pettersen for å betro henne hemmeligheten om sin egen seksualitet.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra andre transpersoner, hvor en del av dem fortsatt lever i skjul. Det som overrasket meg var at det var så mange andre transpersoner i Tromsø. At jeg oppleves som en person man kan vende seg til, og betro seg til føles veldig fint. Det var tøft å stå fram, men når det har betydd noe for andre i samme situasjon var det definitivt verdt det, sier Pettersen.

Hun drømmer om å kunne jobbe i helsevesenet, og være en bidragsyter til transpersoner som kommer senere.

– Når man står midt oppe i prosessen så er det lett å føle seg liten, usikker og redd. Jeg tror denne prosessen hadde vært enklere for meg hvis jeg hadde møtt noen som har gått gjennom det samme i helsevesenet, sier hun.

Pettersen går til samtaler hos Rikshospitalet, og til neste år får hun svar på om hun kan gjennomføre en kjønnsskifteoperasjon i Norge.

– Det er ekstremt nervepirrende å vente på svar som forteller meg om jeg kan få lov til å bli meg selv. Dersom jeg ikke får operasjonen godkjent i Norge kommer jeg til å gjennomføre det i utlandet, sier hun.


Viktoria (23) ble født som gutt – nå vil hun skifte kjønn

Tromsøjenta Viktoria Pettersen (23) har fått lære seg å tåle både blikk og kommentarer etter at hun begynte å leve som kvinne. Hun håper flere kan tenke seg om, og respekterer prosessen hun – og andre transpersoner – går gjennom.


Overrasket

Pettersen hadde ikke sett for seg at noen kom til å nominere henne til å bli Årets tromsøværing 2016.

– Jeg er utrolig smigret over å ha blitt nominert. Jeg trodde bare det var folk som Mads Gilbert som fikk den utmerkelsen, men at noen synes jeg fortjener det er utrolig rørende.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter