Erna besøkte Kafé X og Virkelig

Statsminister Erna Solberg satte av tid til å besøke Kafe X og Gatemagasinet Virkelig under sitt besøk i Tromsø i helga.
nyheter

Sammen med seg, hadde statsministeren Høyres stortingsrepresentanter i Troms og lokale Høyre-politikere. Disse ønsker nå å øke bevilgningene til tiltak som gagner rusavhengige.

LES OGSÅ: Sur, men stemningsfull julegrantenning

Vil gi 3,5 mill

Høyre la fram sitt budsjettforslag for 2017–2020 på fredag.

– Vi vil vise hva vi står for og foreslår å styrke rusomsorgen med 3,5 millioner kroner i vårt budsjettforslag, sier gruppeleder Erlend Svardal Bøe, som var med statsministeren på besøket.

Bøe mener denne satsingen er nødvendig grunnet situasjonen i rus- og psykiatrisektoren.

– Vi ser i statistikk at antallet brukere og antall timer brukt på oppfølging går opp både innen rus og psykisk helse, sier han.

LES OGSÅ: Murring fra partiet da toppkandidatene ble valgt

– Kommunalt ansvar

Satsingen skal primært gå til dagtilbud og arbeidstilbud for rusavhengige.

– Når rusavhengige eller tidligere rusavhengige kommer tilbake fra spesialisthelsetjenesten, er det kommunen som har ansvar for å følge dem opp. Da er det viktig at vi som lokalpolitikere er vårt ansvaret bevisst. Det er kommunen som har ansvar for ettervern og oppfølging, sier Bøe.

Bøe forteller at regjeringen har satt av 420 millioner til satsing på rusomsorgen i statsbudsjettet, og at Tromsø Høyre ønsker å følge dette opp lokalt.

– Dette er penger vi har prioritert lokalt gjennom bruk av frie midler.

LES OGSÅ: Kafeen fikk solid julegave da julegrøten ble servert

Suppe og vafler

Hos Gatemagasinet Virkelig fikk statsministeren og de andre besøkende suppe og snakket om ruspolitikk.

Hos Kafe X fikk de besøkende vafler og informasjon om kafeens tilbud til de som sliter og har slitt med rus.

– Kafé X og Gatemagasinet Virkelig er viktige møtesteder for mennesker som sliter og har slitt med rus i Tromsø. Det er bra at Tromsø Høyre i sitt budsjettforslag har satt av mer penger til å styrke rusomsorgen i Tromsø kommune, sier Solberg.

Statsministeren er klar på at rusomsorgen er et satsingsområde for regjeringen.

– Det krever politisk lederskap for å sikre at mennesker med psykiske lidelser og folk som sliter med rus prioriteres i vår helsetjeneste. Høyre har satset på rusfeltet fra første dag i regjeringskontorene.

Bøe er klar på at Høyre ønsker gjennomslag for satsingen, men erkjenner at de må få andre partier med seg.

– Vi er jo et opposisjonsparti i Tromsø, men vi håper at de som sitter i posisjon er åpen for å lytte til gode forslag, sier han avslutningsvis.