Fraråder innkjøp av julestjerner

Tromsø brann og redning ber folk passe på når de henger opp julestjerna i vinduet.

  Foto: DANIEL LILLEENG

nyheter

Første søndag i advent betyr opplyste stuevinduer med både adventsstake og julestjerne. Derimot advarer Tromsø brann og redning mot julestjerner laget av papir.

– Julestjerner i papir har funnet veien til mange norske julevinduer de siste årene. Ikke spørsmål om det blir brann, men når, skriver brannvesenet i Tromsø på sin Facebook-side like før helga.


Brannvesenet frykter at leiemarkedet fører til at studenter bor i brannfeller

Tromsø brann og redning er bekymret for sikkerheten til studentene i det pressede boligmarkedet i Tromsø.

 

Bruk LED

Jonny Magne Nilsen, som er avdelingsleder ved brannforebyggende avdeling hos Tromsø brann og redning, forteller at det er en god del branner knyttet til julestjerna.

– Det er viktig at pæren er plassert riktig inne i stjerna. Vi vet at folk pakker dem bort og da kan de miste den originale formen. Vi advarer sterkt mot at folk bruker glødepærer inne i disse stjernene, sier Nilsen.

Om man likevel har gått til innkjøp av papir-varianten råder han befolkningen til å gå til innkjøp av sparepærer eller LED-pære til julestjerna.


Dette er julas brannfeller

Desember er en hyppig brannutrykningsmåned. Brannsjef Øystein Solstad ber deg bruke sunn fornuft i julestria.

 

Mindre brann i Troms

Desember er høytid for boligbranner over hele landet, men i Troms har det vært en liten bedring i statistikken de siste årene. Likevel er det en del tommelfingerregler man bør følge når man pynter til jul.

– Forlater man boligen eller går og legger seg, bør man slukke alt av dekorasjoner. Selv om vi har hatt en gledelig utvikling av mindre branner her i nord ser man at en av tre branner er knyttet opp mot levende lys i desembermåneden, sier Nilsen.

Røykvarslerens dag

Brannvesenet gjør også sitt for å forebygge branner i desembermåneden, og er klar for å være ekstra synlig i bybildet i de kommende ukene.

– 1. desember er røykvarslerens dag hvor vi ber alle om å skifte batteri i varsleren. I tillegg vil vi fra 5. desember være på forskjellige kjøpesentre i byen for å informere byens befolkning om brannfare i jula.

– Vi i brannvesenet ønsker ikke å legge noen demper på gleden og tradisjonen i å pynte med adventsstjerne, men likevel opplyse innbyggerne om hvilke valg de gjør. I verste fall kan det få fatale følger, sier Nilsen.