Årets tromsøværing: Ingrid (27) sprenger alle grenser

Ingrid Thunem (27) sprenger grenser både i og utenfor bassenget.

TØFF: Ingrid Thunem (27) er beintøff, og har kjempet seg tilbake til bassenget flere ganger. I år tok hun EM-gull i svømming for funksjonshemmede, og brenner for mer åpenhet rundt seksualitet hos handikappede. 

SLIK STEMMER DU
  • SLIK STEMMER DU
  • Fram til søndag 11. desember kan du stemme på din favoritt.
  • Det gjør du ved å sende IT Årets, etterfulgt av kandidatens fornavn, til 2399.
  • For eksempel IT Årets Ingrid til 2399.
  • Tjenesten koster 1 krone per SMS. Du kan også avgi sin stemme på iTromsøs facebooksider.
nyheter

I 2016 tok 27-åringen EM-gull i 50 fri under EM i svømming for funksjonshemmede, hun gjorde rent bord i NM og satte 13 nye verdensrekorder.

– Det er utvilsomt EM som står tilbake som det desidert største dette året. Det var en liten nedtur at jeg ikke kunne delta på Paralympics i Rio på grunn av helsen, men det er ikke noe jeg tenker på nå, sier Thunem.

27-åringen synes det er stas å ha blitt nominert til Årets tromsøværing.

– Det kom ganske overraskende på meg. En ting er å bli nominert til en idrettspris, fordi jeg vet at prestasjonene mine i bassenget er gode. Årets tromsøværing handler om mer enn idrett, det handler om å gjøre ting for andre. Jeg synes det er veldig fint å vite at jeg er et forbilde for noen, og at jeg kanskje inspirerer andre til å ta sjanser og jobbe hardt for det man vil oppnå, sier Thunem.

Skeiv og funksjonshemmet

I løpet av 2016 har Thunem også gjort mye utenfor bassenget. I regi av Handikapforbundets ungdom bidro hun blant annet til en seksualitetssamling for funksjonshemmet ungdom.

– Jeg er selv skeiv, og har alltid vært åpen om det, men jeg vet at andre handikappede ungdommer synes det kan være vanskelig. Etter samlingen fikk jeg en SMS fra en av deltakerne som sa at han hadde fått livsgnisten tilbake, og da fikk jeg gåsehud. Det er utrolig rørende å kunne bidra til at noen føler at det er lettere å komme ut av skapet, og ikke minst bidra til at folk forstår at funksjonshemmede også har en seksualitet. Mange har en oppfatning av at funksjonshemmede mennesker ikke kan ha forhold eller oppleve kjærlighet. Å kunne være en stemme i den saken betyr mye for meg, sier Thunem.

Vil tilbake

Thunem fikk en nevrologisk sykdom i 2010, noe som førte til at hun i 2011 ble rullestolbruker. Sykdommen har utviklet seg over tid, og hun er nå lam i hele høyresiden av kroppen.

– Så vidt jeg vet selv var jeg helt frisk fram til 2010. Jeg har svømt hele livet, men det var først etter at jeg ble syk at jeg begynte med konkurransesvømming. I 2011 fikk jeg plass på landslaget, forteller hun.

I høst ble Thunem igjen operert, og nå jobber hun beinhardt for å komme tilbake i bassenget.

– Jeg har kjempet meg tilbake et par ganger, og det er tungt arbeid. Jeg tar ei trening i gangen og ser hvordan det går. Jeg tar ikke noe for gitt, sier Thunem.