Årets tromsøværing 2016

– Tror jeg har gledet mange

Karl Karlsson (57) la vekk malerkosten etter kunstutstillingen i sommer. Debatten han satte i gang er imidlertid langt fra død.

TOK TIL VERKET: Karl Karlsson kritiserte kunsten på politihuset, og påsto han kunne gjøre det like bra selv i garasjen. Som sagt, så gjort; i mai åpnet han sin egen kunstutstilling på Kurant. Foto: Håkon Steinmo 

SLIK STEMMER DU
  • Fram til søndag 11. desember kan du stemme på din favoritt.
  • Det gjør du ved å sende IT Årets, etterfulgt av kandidatens fornavn, til 2399.
  • For eksempel IT Årets Karl til 2399.
  • Tjenesten koster 1 krone per SMS. Du kan også avgi sin stemme på iTromsøs facebooksider.
nyheter

57-åringen tok utfordringen om å lage sin egen kunstutstilling på strak arm. Utfordringen kom etter at han i fjor rettet krass kritikk mot kunsten på det nye politihuset, og mente at han kunne laget slike bilder selv, hjemme i sin egen garasje.

Og som sagt så gjort. I mai åpnet han sin egen kunstutstilling, og sørget samtidig for besøksrekord på Kurant.

– Jeg tror jeg har gledet mange med dette etter hvert langvarige prosjektet. Folk har flirt og hatt det artig med det, og det synes jeg er veldig hyggelig, sier Karlsson.

Da han for halvannet år siden rettet skarp kritikk mot kunsten på politihuset hadde han ikke sett for seg at det skulle bli en riksnyhet.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle gå så langt, men det er jo min egen feil. Jeg tok imot utfordringen uten å tenke meg så nøye om. Hadde jeg gjort det er det slettes ikke sikkert jeg hadde gjort det.

Står på sitt

Karlsson satte i gang en skikkelig debatt som fortsatt ikke er lagt død.

– Jeg tror faktisk at mange har begynt å tenke litt mer over hva man faktisk henger opp på veggene. Det skal ikke være så enkelt at man kan henge opp hva som helst, bare fordi man har fått et navn innad i kunstverdenen. Det er viktig å beholde kvalitet i stedet for å bry seg så veldig mye om navnet til kunstneren, sier han.

Kunsten på politihuset henger fortsatt, og Karlsson har langt fra endret mening om den.

– Det er fortsatt sånn at vi kan sitte i kantina å se på bildene og lure på hvor det gikk galt, sier han.

Ga bort penger

Under utstillingen på Kurant solgte Karlsson 10 verk til en samlet sum på 18.500 kroner. Da Kurant hadde fått sitt og alle utgiftene var betalt, sto det igjen 6.250 kroner som Karlsson donerte til SMISO.

– Jeg har ikke vært spesielt effektiv med malerkosten, så de som kjøpte bilder har noen ganske eksklusive verk. Kanskje de blir verdt noe en dag, sier Karlsson og ler.

Han har nemlig ingen planer om å holde flere utstillinger i nærmeste framtid.

– Det ble en periode fryktelig mye mas om denne utstillingen, men nå i ettertid er det bare morsomt.