Biblioteket i Kroken bevares: – Det er en gledens dag!

Det var stor jubel blant befolkningen i Kroken da gladnyheten fra ordfører Kristin Røymo ble kjent tirsdag kveld.

Jens Aas, leder i Kroken og omegn bydelsråd.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Opp mot hundre mennesker hadde møtt opp utenfor biblioteket i Kroken for å gå i fakkeltog og demonstrere mot kommunens forslag om å legge ned biblioteket i bydelen.

Etter fakkeltoget hadde Kroken bydelsråd invitert flere av de folkevalgte til å holde appeller for de oppmøtte. Da ordfører Kristin Røymo tok ordet kunne hun fortelle at biblioteket i Kroken vil bli bevart. Det ble mottatt med stor jubel fra folkemengden.

– Dette er kjempeflott. Det er alle tiders tilbakemelding og en hjemmeseier 10–0 til oss. Det betyr ikke at vi senker skuldrene, men jeg ser på 14. desember som en mye lysere dag nå, sier Jens Aas, leder i Kroken og omegn bydelsråd, om datoen hvor kommunestyret skal ta stilling til bibliotekets filial i Kroken.

– Jeg håper at politikerne ikke trenger å komme tilbake hit i dette henseende. Nå er det stor glede og lykke blant folket i Kroken etter det som har vært alvor og et stort engasjement. Vi hadde fått positive signaler fra politikerne tidligere, men det at de står her og sier at de ikke vil legge ned biblioteket er en gledens dag for Kroken og omegn. Nå feirer vi med gløgg inne på biblioteket, sier Aas etter ordførerens gladnyhet.

LES OGSÅ: 2014: Pusset opp for 700.000 kroner - 2016: Foreslått nedlagt

Under talen til de oppmøtte fortalte ordfører Kristin Røymo blant annet at det har vært et sjeldent sterkt engasjement for å bevare et tilbud som alle nå for alvor har skjønt at er viktig for Kroken.

– Vi skal sørge for at biblioteket bevares. Det er et bibliotek som åpenbart betyr mye for folk her i Kroken. Folk lever sine liv i bydelene og mange bruker biblioteket. Jeg er så glad for at vi kunne komme hit og si noe om det i forbindelse med fakkeltoget, uttalte Røymo.

Legges inn i budsjettet

– Vi skal legge fram det endelig budsjettforslaget i formannskapet på torsdag. Vi har jobbet hardt med dette og nå var det viktig for oss å være tydelige på at dette tilbudet kommer til å ligge inn i budsjettet, sier Røymo til iTromsø og legger til at hele kostnaden som ligger i driften av biblioteket i dag vil bli lagt inn.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: «Kutt ut dette kuttet!»

SVs Ingrid Kielland og tidligere finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) var også til stede da ordføreren delte gladnyheten.

Problematisk forslag

– Måten folket har mobilisert seg viser hvor viktig dette biblioteket er. De har slått ring rundt det og folk stiller opp for lokalmiljøet sitt. Min mening har hele tiden vært at dette var et problematisk forslag som vi måtte jobbe for å gjøre om på, sier Kielland.

Olsen forteller at de har jobbet hardt for å finne midler til å bevare biblioteket. Og legger til at skolebudsjettet ville fått en kraftig belastning ved å måtte etablere et nytt bibliotek dersom filialen skulle blitt lagt ned.

– Den dokumentasjonen som er lagt fram av dem som bor i Kroken har vært viktig, samt den betydningen biblioteket har for barneskolen her – som må etablere et nytt bibliotek dersom dette legges ned. Det ville medført store kostnader og det er derfor ikke noe å spare på det. Det kunne tvert imot bli en økt kostnad dersom filialen skulle blitt lagt ned, sier Olsen.

Høyres Sebastian Henriksen tok ordet etter ordførerens tale og berømmet innsatsen som nå er gjort av partiene for å kunne bevare biblioteket.

– Det er godt at vi kan være enige om noe når det er snakk om noe som betyr så mye for mange som bor ute i bydelene. Vi må satse på bydelene og bevare Kroken bibliotek, sier han.