Ifølge Johnny Magne Nilsen tar mannskapene oppstilling rundt om i byen – blant annet ved de store kjøpesentrene. Da deler de ut gratis batteri som en del av kampanjen.

Mest brannfarlige

– Årsaken er at julemåneden er en av de mest brannfarlige i året. Dessuten er vi mer innendørs og fordi det er vinter, skrur vi på mer varme.

– Det brukes også mer levende lys, vi fyrer med ved, bruker flere elektroniske apparat og det er mer matlaging – gjerne kombinert med alkohol.

Store konsekvenser

Nilsen understreker også at når kontrollen blir dårligere, brannvarslere ikke fungerer eller du ikke vet hvordan brannslokkingsapparatet brukes, kan konsekvensene bli deretter.

En undersøkelse Gjensidige forsikring har utført, viser at en av fem i Troms ikke vet om røykvarsleren fungerer når adventstiden setter inn. Nesten fire av ti er heller ikke sikker på hvordan de bruker brannslokkingsutstyret.

Kunderådgiver Lise Killi forteller at røykvarslere redder 10-20 liv hvert år.

Ubrukelige røykvarslere

– Er røykvarsleren mer enn ti år, må den byttes. Bare i Troms regner Gjensidige med at det er flere tusen røykvarslere som er modne for utskifting.

– Hvis røykvarsleren ikke virker når du tester den, selv om batteriet er nytt, er varsleren ødelagt og må skiftes ut med en ny. Røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje – gjerne seriekoblet, sier Lise Killi.

Nye krav

Fra årsskiftet kom en ny forskrift som krever at det minst skal være en røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

– Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket, understreker Killi.

Sjekk: Brannvesenet og forsikringsselskapene oppfordrer folk til å sjekke røykvarsleren.
Bytt: Nye batteri er også nødvendig for å holde brannsikkerheten på topp.