– Inntil de siste dagene har november vært tørr. Faktisk er nedbørsmengden i november under en tredjedel av det normale gjennomsnittet for måneden, opplyser meteorologikonsulent Håvard Larsen ved Meteorologisk institutt.

Nedbørsmengden i november var 30,3 mm mot normalen på 108 mm. Så lite nedbør har Meteorologisk institutt kun mål fem ganger tidligere i november.

– I begynnelsen av måneden hadde vi klassisk høytrykksvær – det var kjølig og tørt. Da det i løpet av måneden kom nedbør var det for det meste mildt, og det første snøfallet kom sent. Vi har aldri tidligere opplevd at snøen kom så sent, sier Larsen.

Snørekord

Det var først 27. november man kunne måle snø på Meteorologisk institutt i Tromsø. Gjennomsnittsdatoen for første snøfall er 14. oktober, og den tidligere rekorden var 22. november 1944.

– Vi har kun hatt tre dager med snø i november – lørdag 26., søndag 27. og mandag 28. Natt til tirsdag gikk nedbøren over til regn, sier Larsen.

Temperaturen i november har ikke vært like uvanlig – den har ligget en grad over normalen. Middeltemperaturen for måneden var 0,1 grad mot normalen -1,1. Høyeste temperatur ble målt 16. november, 7,0 grader. Den laveste temperaturen var -6,2 grader, som ble målt den 5. november.

– Været har også vært preget av mer pent vær enn det som er gjennomsnittlig i november – og faktisk en hel del sol i begynnelsen av måneden, sier Larsen.

Solrikt

I november ble det målt hele 18,3 soltimer mot normalen på kun 6,0 timer. Bare to ganger tidligere er det målt like mye, eller mer sol denne måneden.

– Dessuten har det vært relativt rolig vindmessig, særlig i første halvdel av måneden.

Begynnelsen av desember ser derimot ut til å kunne bringe mer vinterlig vær med seg.

– Det vil sannsynligvis komme litt snø de nærmeste dagene. Sannsynligheten er også stor for litt forbigående mildvær i starten av neste uke, sier Larsen.