Nå skal dokumentaren til Tromsø-forskerne vises på NRK

I fjor ble forskerduoen ferdig med dokumentarfilmen om Bleik. Lørdag vises filmen på NRK2.
nyheter

Anniken Førde og Trond Waage er begge samfunnsforskere på Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet, og i 2012 flyttet de sammen med sine tre barn til Bleik for å se nærmere på de mange mobiliseringskampene bleikværingene har tatt opp gjennom årene.

– Vi er begge opptatte av stedsutvikling, og Bleik har over mange år vært et spennende sted hvor det skjer veldig mye. Andre kystsamfunn sliter med blant annet fraflytting, men på Bleik er det både kø for å få plass på skolen, og det er vanskelig å få tak i hustomter. Vi lurte derfor på hva det var som var så spesielt med Bleik, og bestemte oss for å flytte dit en periode, forteller Førde.

LES OGSÅ: Spiller hovedrollen i høstens store barnefilm

VISES: Anniken Førde og Trond Waages dokumentar om lokalsamfunnet Bleik vises på NRK2 lørdag. Foto: Trond Waage 

 

Mobilisering

Da de ankom fiskeværet ble familien slått av hvor sterke bleikværingene er på stedsfortellinger, og hvordan de bruker disse fortellingene i mobilisering. Nettopp det kommer godt fram i dokumentaren, som har fått tittelen «Så bygg vi oss en foss».

– Bakgrunnen for tittelen er en av fortellingene som ofte fortelles på Bleik. Det handler om da Bleik fikk strøm, som første tettsted nord for Trøndelag. Lokalbefolkningen sendte et brev sørover med forespørsel om å få strøm til bygda, og da montøren kom nordover lurte han på hvor fossen var. På Bleik var det ingen foss, og da sa bleikværingene at «da får vi bygge oss en foss». Det gjorde de, og historien om fossen og lysverket begynte vi å kjenne igjen i flere av historiene fra Bleik, forteller Førde.

LES OGSÅ: Aktuell i britisk storsatsing (for abonnenter)

Gode tilbakemeldinger

– Vi ønsker gjennom filmen å vise de mange mobiliseringsprosessene som foregår på Bleik, og hvordan de klarer å opprettholde sosiale arenaer som gjør bygda levedyktig, sier samfunnsforskeren.

FLYTTET: Anniken Førde og Trond Waage flyttet sammen med sine tre barn til Bleik for å ta del i lokalsamfunnet. Foto: Ola Bjerrang 

 

Saken om Andøya Flystasjon, og lokalsamfunnets kamp for å bevare den har gjort filmen svært aktuell.

– Vi skulle gjerne sett at de slapp nok en mobiliseringskamp, men det er nettopp det de igjen står oppe i, sier Førde.

LES OGSÅ: Derfor valgte de Tromsø til sin egen storfilm

Lørdag klokken 17.30 vises dokumentarfilmen på NRK2, og Førde håper den blir godt tatt imot.

– Filmen er på mange måter en kjærlighetserklæring til kystsamfunnene, og vi vil gjerne inspirere andre kystsamfunn til å hente fram kraften sin, sier hun.