Omfattende overgrepssak ferdig etterforsket

Politiet har siden mars i år etterforsket en omfattende overgrepssak, hvor en Tromsø-mann i 20-årene er siktet og varetektsfengslet.

Overgrepssaken omfatter til sammen 74 fornærmede, 68 gutter og 6 jenter. De fleste fornærmede er fra Tromsø, men også fra Troms forøvrig.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Etterforskningen er nå avsluttet, og saken oversendt statsadvokaten med forslag om tiltale. Det er forhåndsberammet hovedforhandling ved Nord-Troms tingrett fra 6. februar 2017, hvor det er satt av 6 uker til saken.

Det skriver Troms politidistrikt i en pressemelding fredag formiddag.

LES MER: Siktet for å ha lurt til seg nakenbilder og videoer av barn

Totalt 74 fornærmede

Det opplyses at det har vært en omfattende etterforskning med et stort antall fornærmede, mange avhør og et betydelig datamateriale som er gjennomgått.

Totalt fem etterforskere har jobbet fulltid med saken. I tillegg har ekstra ressurser bistått med blant annet avhør, gjennomgang av databeslag og analyse.

- Saken omfatter til sammen 74 fornærmede, 68 gutter og 6 jenter. De fleste fornærmede er fra Tromsø, men også fra Troms forøvrig, Nordland, Hedmark, Vestfold og Agder. Siktelsen består av totalt 83 poster, skriver politiet i pressemeldingen.

LES MER: 22-åring fra Tromsø er siktet for en rekke overgrep mot barn

Falske profiler på nettet

- De fleste forholdene gjelder overgrep begått over internett, ved at siktede har brukt falsk profil på Facebook og Skype. Siktede har gitt seg ut for å være en jente på 15 år, og har lurt de fornærmede til å utveksle bilder og videoer. Siktelsen omfatter også fysiske seksuelle overgrep mot 8 fornærmede, opplyser politiet videre.

Ifølge Troms politidistrikt er det gjennomført 179 avhør av fornærmede og vitner. Deriblant 45 tilrettelagte avhør av barn under 16 år, 29 politiavhør av fornærmede over 16 år og 105 vitneavhør.

- Siktede er også avhørt ved totalt 8 avhør, han har forklart seg om alle anmeldte forhold, har samarbeidet med politiet og erkjenner straffeskyld for de fleste postene i siktelsen. Siktede har vært varetektsfengslet siden pågripelsen og fengslingen er forlenget til 11. januar 2017, opplyser politiet.

Etterforskningen har ikke funnet noe som tyder på at siktede har delt materialet med noen form for nettverk.

Siktelsen er omfattet av følgende straffebud:

Straffeloven av 1902:

§ 200, annet ledd (forlede barn under 16 til å utvise seksuelt krenkende atferd) - Her ligger hovedvekten av de straffbare forholdene ved at siktede har fått barn til å vise seg fram naken på bilde, video eller web-kamera.

§204a (befatte seg med fremstillinger som seksualiserer barn) - Dette straffebudet er overtrådt ved at siktede har mottatt og oppbevart bilder og video av barna, og i tillegg lastet ned fra internett bilder og videoer som seksualiserer barn.

§ 195 og §196 (seksuell omgang med barn hhv. under 14 år og under 16 år) - Noen få fornærmede har siktede fysisk møtt. Disse har han kommet i kontakt med på annen måte enn via den falske profilen og har da opptrådt med sin riktige identitet.

§201 - seksuelt krenkende atferd ovenfor barn under 16 år eller noen som ikke har samtykket til det

Straffeloven av 2005:

§299 (fått barn under 14 år til å utføre seksuell omgang med seg selv) og § 302 (fått barn mellom 14-16 til å ha seksuell omgang med seg selv) - Dette innebærer å få barna til å onanere, ta bilder/video og sende ham, eller at det skjer over web-kamera.

§305 - tilsvarende som gamle straffelov § 201

§311 - tilsvarende som gamle straffelov § 204a