LO er ikke fornøyde med årsmøtevedtaket til Troms Arbeiderparti, der fylkespartiet sa nei til både konsekvensutredning og åpning av oljefeltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er selvfølgelig sterke reaksjoner på vedtaket. LO har et kongressvedtak som sier ja til konsekvensutredning, og vi har jobbet mot et kompromissvedtak i dette spørsmålet. Tunge forbund som Fellesforbundet og Industri Energi blir direkte berørte – i tillegg til andre næringer, sier LOs distriktssekretær i Troms, Synnøve Søndergaard.

– Avhengige av nye letefelter

Søndergaard stiller seg spørrende til at Arbeiderpartiet ikke ser verdiene som skapes av olje- og gassnæringen.

– Vi i LO er opptatte av at vi må skape verdiene før vi kan fordele dem. Det virker som om Troms Arbeiderparti ikke tar vår bekymring rundt å skape nye arbeidsplasser på alvor. Det snakkes om et grønt skifte, men vi kommer til å være avhengige av oljen i minst femti år fremover, og da er vi avhengige av å finne nye letefelter, sier hun.

Distriktssekretæren er for tiden på besøk i Murmansk, hvor hun mener energisituasjonen er utfordrende.

– Her borte snakker de om å fase ut oljen, og gå over til kull. Norsk olje og gass vil være et positivt bidrag til miljøet i Europa, hvis kull ansees som et alternativ. Hva hvis vi kunne solgt norsk gass til samme prisen som kull, spør Søndergaard.

– Skuffende

Mangelen av representanter for fagbevegelsen på Troms Ap sin nominasjonsliste til Stortinget, faller heller ikke i god jord i LO, ifølge Søndergaard.

– Det er skuffende kun å ha Torbjørn Bongo fra Norges Offisersforbund som listas eneste representant for fagbevegelsen, og partiet burde ha lyttet til argumentene om å flytte ham høyere opp på lista.

Distriktssekretæren understreker viktigheten av at fagbevegelsen er politisk synlig, som hun kaller basisen for hundre år samarbeid mellom partiet og fagbevegelsen.

– Arbeiderpartiet har vært fagbevegelsens politiske arm, og LOs medlemmer vil være avgjørende ved valg. Vi har 31.000 organiserte i Troms fylke, og uten stemmene til disse vil man ikke kunne se mer enn to mandater fra Troms Arbeiderparti på Stortinget, mener hun.

Les også: «Ap har nøkkelen»

– Troms et akademikerfylke

Hun peker på Rogaland og de to andre nordnorske fylkene, som eksempler på at fagbevegelsen er sterkere representert i Arbeiderpartiet.

– Nordland har Rita Lekang på 4. plass, og Finnmark har Runar Sjåstad på topp. Det er mulig at Troms er mer av et akademikerfylke, enn et industrifylke – som Nordland.

Søndergaard retter allikevel en liten pekefinger mot seg selv og egen organisasjon.

– Det er mulig at vi i LO ikke har vært gode nok til å løfte fram personer her i Troms, og må ta litt selvkritikk for det, sier hun.