På vestre side av Barduveien, innenfor og utenfor gjerdet til gravlunden, har skogen vokst seg tett og høy siden 60-tallet. For beboerne på motsatt side av veien har både kveldssol, utsikt til Kvaløy-fjellene og Sandnessundet vært stengt bak den tette granskogen.

Gravlund siden 1964

De siste par ukene har imidlertid det blitt en lysning i en del av skogen etter at arbeidet med å tynne og kutte trær startet.

– Elverhøy gravlund ble etablert i 1964 som en skogskirkegård. Skogen skulle egentlig stå urørt og den skulle ikke friseres. Nå har skogen vokst så mye at vi er nødt til å gjøre noe. Vi tynner blant annet de nederste greiene på grantrærne som står nært gravene, sier gravlundssjef Lars Eivind Mathisen i Tromsø kirkelige fellesråd.

Større opprydding

Han sier at det lenge har vært et ønske fra beboerne i Barduveien om at de fjerner skog, slik at de får sola og utsikten tilbake. Nylig hadde de en befaring med kommunen for å vurdere hva som kan fjernes av skog langs Barduveien, mellom Elverhøy kirke i nord og Holtveien i nord. Det er også ønskelig å fjerne gravlundstrær som står på sørsiden av Holtveien.

– Vi har planer om å male stakittgjerdet i Barduveien hvitt og sette opp gjerde i Holtveien, ned til porten. Vi ser hvordan det hever inntrykket av gravlunden der vi har gjort det andre plasser, sier gravlundssjefen.

Forskrekket nabo

Men det er ikke alle i Barduveien som vil ha fjernet skogen for å kunne se ettermiddagssola. Mandag fikk gravlundssjefen en henvendelse fra en beboer som var forskrekket over at de hadde begynte å kutte trærne.

– Naboen er opptatt av fuglelivet og mater småfuglene. Vedkommende mener det oppholder seg småfugler i trærne på gravlunden som egentlig er trekkfugler, men overvintrer på grunn av trærne, sier Mathisen.

Balansegang

Området de har begynte å sage ned trær i, er ikke egnet for gravsteder på grunn av berggrunnen. Nå ønsker Kirkelig fellesråd at noe av villniset kan fjernes og skogen tynnes for å gjøre den tilgjengelig for andre enn bare fugler.

– Vi ønsker å lage turstier her og gjøre området tilgjengelig for folk. Da er vi er nødt til å fjerne trær for å åpne opp. Dette er en gravlund og ikke et fuglereservat, men vi skal finne en balanse, sier Mathisen.

åpning: Etter at trærne på Elverhøy gravlund ble fjernet, får naboene i bakgrunnen utsikt mot Kvaløya i vest. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
balanse: Gravlundssjef Lars Eivind Mathisen mener det er mulig å få til en balanse både ved å kutte trær og bevare småfuglene som lever i trærne. Foto: Ronald Johansen / iTromsø