Legeforeningen: – At de vil skremme ansatte fra å melde fra til media om kritikkverdige forhold, sier noe om ledelsen ved sykehuset

Legeforeningen mener det er et kulturproblem i UNNs ledelse – et problem som rammer pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet på sykehuset.

UNN: UNN får kritikk av Legeforeningen for sin opptreden i Snapchat-saken.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Nylig omtalte iTromsø at sensitive personopplysninger hadde blitt lekket ut fra sykehusets Snapchat-konto. I går uttalte sikkerhetssjef og personvernombud Per Bruvold til iTromsø at UNN ville forsøke å finne ut hvem som hadde varslet media og videresendt et skjermbilde fra Snapchat-appen. Han påpekte også at vedkommende kunne vente seg en reaksjon.

Les også: UNN jakter varslere etter Snapchat-lekkasje.

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen vil ikke la seg intervjue om saken, men sendte sent mandag kveld ut en pressemelding der han opplyser at UNN ikke vil jakte personen som har meldt avviket internt.

Les også: UNN lekket taushetsbelagt info på egen Snapchat-konto.

UNN-direktøren skriver ingenting om personen som skal ha varslet media.

– Fokuserer på de som sier ifra

Legeforeningen er opprørt over måten UNN-ledelsen har håndtert denne saken.

ADVOKAT: Frode Solberg er Sjefadvokat/assisterende direktør i Avdeling for jus og arbeidsliv i Legeforeningen. 

– Vi kjenner igjen denne opptredenen, og vi mener uttalelsene til sikkerhetssjefen forteller noe om et handlingsmønster på sykehuset. Istedenfor å ta tak i kritikkverdige forhold, fokuserer man på dem som sier ifra. Dette er en kultur vi vet eksisterer på UNN, og vi mener det rammer pasientsikkerhet og ikke minst arbeidsmiljø, sier Frode Solberg.

Les også: UNN-direktøren svarer: «UNN jakter IKKE varslere i Snapchat-saken».

Han er sjefadvokat og assisterende direktør i Avdeling for jus og arbeidsliv i Legeforeningen.

Følger saken

– Jeg synes det er positivt at direktøren ved UNN har publisert et leserinnlegg hvor de avviser at de jakter på varslere. Men så ser jeg også at de ikke skriver at de ikke vil forfølge de som har varslet media.

Solberg forteller at Legeforeningen vil følge saken tett.

– Dersom noen av våre medlemmer blir ettergått vil vi gi dem juridisk bistand.

– At de vil skremme ansatte fra å melde fra til media om kritikkverdige forhold, sier noe om ledelsen ved sykehuset, påpeker Solberg.

Les også kommentaren fra Egon: «UNN bør beklage seg»

Kjenner seg ikke igjen

Kommunikasjonssjef Hilde Annie Pettersen på UNN mener saken er kommet ut feil.

Kommunikasjonssjef: Hilde Annie Pettersen på UNN kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Legeforeningen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Det er viktig å få fram at vi verken skal forfølge medarbeidere som har tatt bildet eller gått til media. Det er ikke formålet med avvikssystemet, men å lære av feil.

– Så betyr det at dere ikke skal forsøke å finne ut hvem som har gitt bildet til media?

– Vi skal ha en prosess for å finne ut hva som har skjedd.

– Vil dere, eller vil dere ikke forsøke å finne ut hvem som har sendt bildet til media?

– Det synes jeg er vanskelig å svare på. Jeg skal møte de tillitsvalgte og Legeforeningen om saken onsdag, og da bestemmer vi oss hva vi skal gjøre, sier Pettersen.

Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Legeforeningen

– Vi jobber for åpenhet og dialog internt på UNN, og drøfter internt hvilken kultur vi ønsker å ha, sier kommunikasjonssjef Pettersen.


  • Før publisering av saken ba Hilde Annie Pettersen om få å endre uttalelsene om hvorvidt UNN skal forsøke finne ut hvem som har varslet media. Hun forteller nå at UNN ikke vil foreta slike undersøkelser likevel.
     
  • UNN-direktør Tor Ingebrigtsen ønsker fremdeles ikke å uttale seg om saken.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter