TineCupen

Tre Troillunger til topps

Layla, Charlen og Atihwat er de flinkeste kokke- og servitørelevene i Nord-Norge.
nyheter

I hvert fall var det de tre som stakk av med seieren i semifinalen i TineCupen som ble arrangert på Breivika videregående tirsdag.

– Det er 24 lag fra hele landet som er gått til semifinale. Hele tre av dem kommer fra Breivika, sier Jørn-Eirik Johnsen, leder for semifinalen i Tromsø.

Finale i Stavanger

Seks av de 24 vil gå videre til riksfinalen i Stavanger i februar, og etter å ha servert reinsdyr-tartar, sei og en sjokoladedessert, er det altså klart at det er Team Troillungan som skal representere Nord-Norge i finalen.

– Vi lager en tartar med reinsdyrplomme og røkt reinhjerte sammen med aromasopp, forteller Lajla Abu Raiya mens hun finhakker det ferske reinkjøttet.

Hun gikk som sagt til topps sammen med kokkemakker Charlen Jørgensen og servitør Athiwat Duadthaisong.

LES OGSÅ: Får tilbud om en halv million kroner fra regjeringen

Reinsdyr og sei på menyen

Det er rein, sei og en valgfri dessert som skal inngå i menyene til de fire lagene som konkurrerte i Tromsø.

– Vi serverer en mørbrad av reinen, og to sorter posjerte fiskefarser, forteller Amalie Brustad fra Nannestad vgs. – som har reist helt til Tromsø for å delta i semifinalen.

På nabobenken er Nikolai Berger og Kristian Breland Nilsen i ferd med å preparere sin mat.

Dårlig med tid

– Det vanskeligste har kanskje vært å få alle oppskriftene til å fungere sammen – og til å få tiden til å strekke til, mener Nilsen.

Han og makkeren serverer ytrefilet av rein, samt ovnsbakt seirykk, seikaker og sprøstekt seiskinn. Og en sjokoladeganasj til dessert.

LES OGSÅ: Nå er det vedtatt: Dette skal skolen hete

Strenge krav til servering

– Vi er ikke nervøse – lenger, forteller de to klassekameratene.

Det er ikke bare kokkeelevene som skal konkurrere. Også servitørelevene får bryne seg på skarpskodde dommere.

Andrea Didriksen er faglært servitør på Emmas Drømmekjøkken – og følger forberedelsene og gjennomføringen med argusøyne.

– Jeg ser på hvordan de utfører jobben helt fra de legger på duken til de dekker av tallerknene, forteller hun.

Hygiene viktig

Det er viktig hvordan servitørene oppfører seg, hvordan de informerer gjestene, hvordan de presenterer maten – og hvordan de håndterer glass, bestikk og mat.

– Hygiene er superviktig. Vi ser på om de tar på skaftene til bestikkene, hvordan de holder glassene og om de vasker fingrene mellom hver operasjon, sier hun.

Idrettstema

Kokkene fikk altså en meny med rein, sei og dessert som oppgave. Servitørene skulle sy sammen en borddekning med utgangspunkt i et tema.

– Vi hadde tema Idrettsgalla – derfor har vi prøvd å få til dekorasjoner som gir assosiasjoner til at de er toppidrettsutøvere, forteller Victoria Michalsen Schouten.

– Ingen lipsyler eller astma-forstøvere ...?

- Nei, vi har heller satset på gull og medaljer, sier hun lattermildt.

Inspirasjon

Breivika videregående hadde altså tre forskjellige lag i semifinale. Det gleder Jørn-Eirik Johnsen.

– Det er nok fordi det er en annen fokus på konkurranse her på skolen etter at et lag herfra vant TineCupen i fjor. Det har inspirert både elever og lærere, forklarer han.