Endelig har barnehagen fått lånegaranti av kommunen

Etter at banken sa stopp, levde foreldre, barn og ansatte ved Kråkeslottet barnehage på Dramsveien i uvisse om hva fremtiden ville bringe. Nå ser den imidlertid lys ut.

KRÅKESLOTTET: Kråkeslottet barnehage har siden 1981 leid den gamle fylkesmannsboligen på Dramsveien. I fjor så det mørkt ut for barnehagens fremtid, men med kommunal lånegaranti, har ting bedret seg nå. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

I fjor høst ble det klart at den ideelle og foreldrestyrte barnehagen gikk en usikker fremtid i møte. Flere dyre vedlikeholdsprosjekter gikk hardt utover midlene, og med et lån på fire millioner kroner og høye renter, sa banken stopp.

LES OGSÅ: Kan ikke love at kommunen vil hjelpe Kråkeslottet barnehage

Kråkeslottet, som siden 1981 har leid den gamle fylkesmannsboligen på Dramsveien, fryktet at de måtte stenge dørene. I vår søkte de derfor om lånegaranti fra kommunen, og denne uken ble det klart at kommunen påtar seg garantiansvaret.

Ser lyst på fremtiden

– Gjennom festeavtalen vi har med kommunen, får vi leie hus og tomt gratis mot at vi står for vedlikeholdet. Det har etter hvert begynt å bli dyrt å holde barnehagen ved like. Ettersom vi ikke eier bygget, hadde vi ingen sikkerhet for lånet vårt, og vi fikk også høye renter. Til slutt ville ikke banken låne oss mer penger, forteller styreleder Cathrine Marie Giæver.

– Vi ser nå lyst på fremtiden. Den kommunale garantien utgjør en stor forskjell for oss. Nå får vi ned rentene på lånet, og det gir oss mer pusterom og mulighet til å bygge egenkapital, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

STYRELEDER: Styreleder i Kråkeslottet, Cathrine Marie Giæver. Her sammen med datteren Freja Lauritzdatter Giæver (1) utenfor barnehagen. Foto: Tom Benjaminsen 

Fikset mur

Barnehagens økonomiske situasjon ble først kjent da en støttemur på barnehagens tomt raste ut i fjor høst.

– Det var avgjørende for oss å få hjelp til muren, ikke bare for vår del, men også med tanke på sikkerheten til naboene som hadde fått muren inn i hagen sin. Det var ikke noe vi kunne gjøre på dugnad da vi ikke hadde den rette kompetansen. Vi hadde heller ikke råd til å hyre inn fagfolk.

Artikkelen fortsetter under bildet

FIKSET: Da denne støttemuren raste ut, ble det klart at barnehagen ikke kunne fikse det selv. Nå har imidlertid Bydrift ryddet opp. Foto: Tom Benjaminsen 

 

Mens Giæver og barnehagen ventet på at kommunen skulle hjelpe, søkte de i vår også garanti fra kommunen for å sikre seg et økonomisk pusterom.

Det har siden da vært vist politisk vilje fra både det nye byrådet og senere formannskapet til å hjelpe, både med muren og garanti. Ting har imidlertid tatt tid.

– I månedsskiftet august-september troppet Bydrift opp og fikset muren. De var helt suverene, og gjorde mer enn vi trodde de skulle gjøre når de først var der. Blant annet fylte de ekstra grus rundt et huskestativ, forteller Giæver.

Hun roser kommunen for samarbeidet og villigheten til å hjelpe.

Et stort ansvar

Jarle Heitmann (Ap) var en av forkjemperne for at kommunen skulle gå inn og hjelpe Kråkeslottet.

– Det er kjempebra at det nå har ordnet seg for dem. Vi var i utgangspunktet veldig positive til å bidra, og det ble etter hvert ei forutsetning at vi skulle inn der. Det er sånne positive og gode initiativer kommunen skal støtte, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

STORT ANSVAR: Både ordfører Kristin Røymo (Ap) og Jarle Heitmann (Ap) forteller at kommunen går nøye gjennom garantisøknader. Foto: Tom Benjaminsen 

 

Han gjør det imidlertid klart at kommunen har et stort garantiansvar.

– At vi garanterer for lån er viktig, og det er i alle tilfeller gode tiltak vi støtter, men det medfører et stort ansvar. Derfor må kommunen vurdere nøye hva vi garanterer for, særlig i dagens stramme økonomiske situasjon, sier han.

LES OGSÅ: Slik skal de få ned kommunens driftskostnader

Full gjennomgang

Det støtter ordfører Kristin Røymo (Ap).

– Jeg er glad for at vi kan gi garantier. Det muliggjør barnehager, idrettshaller og festivaler, og ikke minst gjør det ting enklere for enkeltaktører. Ting henger jo sammen, og det er noe samfunnet drar nytte av, sier hun.

Hun er dog smertelig klar over kommunens store garantiansvar.

– Vi følger nøye med på det totale garantiansvaret, men går også grundig gjennom hver enkelt søknad. I tillegg jobber vi med en full gjennomgang av det totale garantiansvaret knyttet opp mot risikoen i hvert enkelt tilfelle, sier ordføreren.

I dag har Kråkeslottet 23 ansatte fordelt på i alt 61 barn.

Inntekter i 2015, inkludert offentlige innskudd og foreldrebetaling, utgjorde 11 millioner kroner. Drifts- og lønnskostnader førte i fjor til et underskudd på 81.000 kroner.