Leder for påtaleenheten, politiinspektør Einar Sparboe Lysnes, sier at nyordningen, som trer i kraft i juni neste år, innebærer at både jurist og etterforskningsleder vil være stand by 12 timer i døgnet – noe kortere i helgene.

I tillegg skal jourhavende jurist og operasjonssentralen bistå som i dag.

Lik behandling

– Et felles straffesaksinntak er et mottak av alle typer lovbrudd. Det skal sikre befolkningen så lik behandling som mulig – uavhengig av hvor de utsettes for kriminelle handlinger.

– Videre skal inntaket sørge for at alle anmeldelser blir riktig prioritert og håndtert i den innledende fasen. Det skjer ved at det etableres en ensartet praksis for mottak, vurdering, prioritering og beslutning om videre behandling.

Hovedoppgaver

I tillegg skisserer Sparboe Lysnes opp følgende hovedoppgaver tillagt det nye straffesaksinntaket:

• Forestå innledende vurdering av alle mottatte og avgitte anmeldelser/rapporter.

• Prioritere og avgjøre om etterforskningsskritt skal iverksettes – eventuelt om saken skal overføres til andre myndigheter eller henlegges.

• Iverksette umiddelbar etterforskning og i størst mulig grad ferdigstille straffesaker – påtaleavgjørelse inkludert.

• Videresende saks- og påtaleansvar til andre regioner hvor saken hører hjemme.

• Forberede fengsling i forhold som er under behandling av straffesaksinntaket.

Kompetanse

– Jeg har stor tro på den nye ordningen. Blant annet fordi vi får tilført kompetanse og de nødvendige fullmakter som er nødvendig for å få en god og rask behandling av straffesaker i innledende fase.

– I alvorlige straffesaker skal enheten – så tidlig som mulig – også koble inn enheter hvor det er behov for spesialisert etterforskning og når det er nødvendig med særskilte etterforskningsmetoder, sier Einar Sparboe Lysnes.