UiT-professor gir ut bok om pirater

Magne Frostad, professor ved Det juridiske fakultet på UiT, har skrevet bok om pirater, hvor han blant annet ser nærmere på piratvirksomheten i Somalia.

PIRATERI: Magne Frostad med sin nye bok. 

nyheter

Det er ikke hver dag man får en tromsøforfatter til å skrive bok om piratvirksomheten i Somalia.

Fascinasjonen fikk Magne Frostad av nyhetsartiklene om somaliske pirater. I tillegg har han mange sjøfolk i familien.

– Det virket naturlig å skulle tygge litt på tema som har med hav å gjøre, og jeg fikk øynene opp for reglene for håndteringen av pirateriondet rundt 2012.

LES OGSÅ: Nå skal dokumentaren til Tromsø-forskerne vises på NRK

Sitter på gjerdet

I 2012 var også problemet med somaliske pirater mye mer i media enn de er nå, men jussprofessoren mener likevel at boken på ingen måte er uaktuell.

– Jeg stiller spørsmålene om hvordan bekjempelsen av pirateri har vært regulert tidligere, hvordan det er i dag og hvilke forskjellige regelsett som kan være anvendelige. I tillegg til å ha tenkt litt høyt om grep som man kunne ha tatt med tanke på somalisk pirateri i dag, forklarer Frostad.

LES OGSÅ: Tromsø-forsker fikk pris

«Black Sails»

For pirater i 2016 er rake motsettingen av den romantiserte utgaven man kanskje ser i filmserien «Pirates of the Caribbean» med Johnny Depp som kaptein «Jack Sparrow». Derimot har en annen TV-serie vekket oppmerksomheten til Frostad, nemlig «Black Sails».

– Serien er nok absolutt kvesset for å gi underholdningspotensial, men handlingen har en rimelig grei beskrivelse av hvordan ting var. I tillegg er reelle historiske hendelser knyttet opp mot historien som utspilles på tv-skjermen. For øvrig var piratene ofte mer interesserte i skipets verdifulle last enn i å holde skip, last og mannskap som gisler for å kare til seg løsepenger. Overga man seg fort, kunne piratene nøye seg med å ta lasten, men behandle mannskapet rimelig bra. Skipsbefalet på det tilfangetatte skipet kunne derimot få en ganske kjedelig behandling av piratene, dersom det viste seg at de hadde mishandlet mannskapet sitt før piratene slo til.

LES OGSÅ: UiT-professor er en av verdens mest siterte forskere

Lite i nord

Boken er likevel først og fremst, til tross for en og annen underholdende historie, en juridisk fagbok som tar for seg den nåværende folkerettslige reguleringen av pirateriet, med Somalia som et casestudium.

– Definisjonen av pirateri har endret seg over tid og vikingenes herjinger passer for så vidt inn i hva man tidligere så for seg som pirateri. Skjønt tidvis er det nok mer nærliggende å sammenligne vikingene mer med dem som senere bedrev kaperfart, siden vikingene i noen grad hadde fått tillatelse av sine høvdinger eller konger til å gjøre sine landhogg, forklarer Frostad.