Vil forby heldekkende hodeplagg i byens videregående skoler

Torsdag skal Troms fylkesting behandle Frps forslag om å forby nikab og burka i fylkets videregående skoler.

VIL HA FORBUD: Kristian Eilertsen og Troms Frp ønsker forbud mot heldekkende hodeplagg i de videregående skolene i Troms. Foto: Tore Skadal/HT 

nyheter

Forslaget er fremmet gjennom en interpellasjon fra Kristian Eilertsen (Frp).

Foto: Frank R. Roksoy/HT 

– Dette blir både en prinsipiell og praktisk sak for oss. Vi lever i et åpent og moderne samfunn hvor vi viser ansiktene våre og da spesielt i undervisningssituasjoner. Dette er ikke et kjempestort problem per nå, men kan bli et problem på sikt med tanke på den høye asylinnvandringen vi har hatt i lang tid. Vi ønsker å gi rektorer og lærere et regelverk de kan bruke til å nekte elevene sine å bruke plagg der ansiktene deres ikke er synlige, sier Eilertsen, som ikke legger skjul på at han gjerne også skulle hatt en debatt om å forby hijab i tillegg.

– Hijab er mer problematisk å forby siden man ser ansiktet. Vi trenger å ha en debatt om dette også, da vi ser på dette som et problematisk og direkte kvinnefiendtlig plagg.

Forventer gjennomslag

Frp, Ap, SV og flere av sentrumspartiene har uttrykt nasjonalt at de er åpne for å forby nikab i norske skoler. Som innvandrings- og integreringsminister er Sylvi Listhaug imot forslaget, men som vanlig Frp-politiker har Listhaug gjort det tydelig at hun er for forslaget. Østfold fylke innførte forbud fra 1. november i år, og flere av elevene som ble rammet meldte at de ble å droppe ut av skolen.

– Det er i dag mange elever som ikke fullfører videregående skole. Dette forslaget kan medføre at enda flere dropper ut. Er det noe dere har tatt med i vurderingen?

– Jeg ser ikke på dette som en relevant problemstilling. Om du er i Norge må du forholde deg til norsk kultur og tradisjoner og oppføre deg slik vi som samfunn forventer at du skal oppføre deg. Om enkelte på tross av det velger å droppe ut, så blir det deres problem, sier Eilertsen, og legger til:

– Jeg forventer at forslaget går igjennom, da man er såpass klar på et forbud nasjonalt. Når det gjelder ungdomsskoler og barneskoler, styres det av den enkelte kommunen, men jeg vil oppfordre samtlige kommuner til å se på et regelverk og forbud så fort som mulig. I et åpent og moderne samfunn kan vi ikke akseptere at enkelte skjuler ansiktet sitt og må sette foten ned.

Vil ikke kommentere før torsdag

Arbeiderpartiets fylkesrådsleder, Cecilie Myrseth, vil ikke uttale seg om saken og henviser videre til fylkesråd for utdanning, Venstres Roar Sollied.

VIL IKKE UTTALE SEG FØR BEHANDLINGEN: Roar Sollied (V) ønsker ikke å uttale seg om hvordan de stiller seg til saken før den behandles på torsdag. Foto: Troms fylkeskommune/Lars Åke Andersen 

– Som vanlig kutyme når det gjelder interpellasjoner, vil vi ikke dele svaret vårt før det blir gitt til spørsmålsstilleren på torsdag. Svaret er klart fra oss, men det blir vi ikke å dele før under behandlingen av saken på torsdag, sier Sollied.

Høyre diskuterer saken mandag

Ole-Johan Rødvei, gruppeleder for Troms Høyre, sier gruppen hans skal diskutere interpellasjonen på mandag, men legger ikke skjul på at han er åpen for forbud.

IKKE BEGEISTRET: Gruppeleder for Troms Høyre, Ole-Johan Rødvei, er personlig lite positiv til heldekkende plagg, men presiserer at fylkesgruppen til Høyre skal diskutere saken først på mandag. Foto: Trondar Lien 

– Personlig er jeg ikke begeistret for at man dekker til ansiktet sitt slik at man ikke ser hvem man har med å gjøre. Her i Troms har man nok ikke et problem med dette nå, men det handler om å være føre var. Det er mye følelser ute og går i denne debatten og jeg registrerer flere tilfeller på landsbasis hvor det har blitt mye oppstyr rundt bruk av slike plagg, sier Rødvei til iTromsø.