Kommentaren

«Taxfree på rusmidler er stupid»

Det ligger i øyeblikket an til at Vinmonopolet skal overta det avgiftsfrie salget av alkohol. Det er mindre teit enn slik det er nå. Men man bør heller legge ned hele konseptet taxfree, et system som i seg selv er direkte irrasjonelt.
nyheter

Fredag denne uken er det hundre år siden forbud mot salg og servering av brennevin ble innført, noe som medførte en statlig hvit jul, og som vedvarte helt til 1927. Alt var ikke bedre før.

I Norge er det bred politisk enighet om at vi skal ha monopol på salg av sterkøl, vin, hetvin og sprit. Og enigheten er bred om at det er staten som skal stå for serveringen, i ordnede og kontrollerte former.

Vinmonopolet er sågar populært også langt inn i de liberale kretser der et ord som monopol i nær sagt alle andre former fremkaller både eksem og brekningsfornemmelser.

Når vi da har et monopol, er det helt meningsløst å operere med et parallellunivers, der attpåtil store pengesummer sendes utenlands til den tyske Heinemann-familien, som i realiteten melker den lukrative taxfreehandelen.

Vi kan i det minste la det være et monopol over hele fjøla, der alle inntekter går til staten, og derfor er det fornuftig av Krf å gå i bresjen for å la også taxfreehandelen håndteres av Vinmonopolet.

Jeg er svært liberal når det kommer til alkohollovgivning, og lar meg fortsatt irritere av gardiner som trekkes ned over butikkhyllene med øl etter et klokkeslett lokalpolitikere har blitt enige om, og som gjerne er nokså tilfeldig og et resultat av en hestehandel over noe helt annet.

At Vinmonopolet har måttet stenge dagen før helligdag, på valgdag osv. er også pietistisk tullball, akkurat som at vi ikke fikk kjøpe brennevin på barer eller restauranter på søndager før. Tøysete symbolpolitikk alt sammen.

Når det kommer til taxfree er det likevel bare absurd, og det er iallfall helt umulig å se i sammenheng med statens ønsker om å passe på folkehelsa. En sak er ordningen i seg selv er direkte motiverende til økt alkoholkonsum. Uansett når på døgnet flyet ditt lander, sluses du gjennom pallevis med alkohol til kraftig rabatterte priser.

Det er altså noe som velsignes av de samme myndighetene som samtidig gir profesjonelle utesteder prikkbelastning (med påfølgende trussel om ta fra dem bevillingen) om de legger en ølmeny på bardisken eller henger opp en tegnet plakat som viser et alkoholmerke.

Det mest surrealistisk uforståelige med taxfree-salget er uansett at man skal belønne de som reiser mye til utlandet med billige rusmidler. Man innfører flyseteavgift som rammer folk bosatt utenfor togforbindelse, som av forskjellige grunner er nødt til på bruke fly for å bevege seg innenlands, og tilbyr andre å tjene inn hele helgeturen sin til Berlin, København eller Roma med å handle sigaretter, snus og fulle bærenett med sprit, vin og øl. Til alle døgnets tider. Og på helligdager.

For ikke å glemme bergene med billig sjokolade, lakris og andre sukkerinnholdige søtsaker myndighetene, med Bent Høie i spissen, er alvorstynget bekymret for i alle andre sammenhenger. Men partiene på høyresiden er så ideologisk forknytt straks noe kan kalles avgiftsfritt.

Og da har jeg, for debattklimaets del, holdt de miljøpolitiske aspektene unna i denne sammenhengen, at taxfree er direkte motiverende for å reise med spesielt fly.

Det åpenbart surrealistiske med taxfreehandel vil derfor ikke forandre seg overhodet om Vinmonopolet tar over salget, det vil bare bli litt mer systemlogisk, i og med at man da vil få et faktisk monopol forbeholdt en og samme bedrift.

Noen mener det er viktig å opprettholde ordningen, fordi dette skal finansiere driften av norske småflyplasser. Hvis ruskonsumet til godt bemidlede nordmenn som reiser mye utenlands er det som skal opprettholde infrastrukturen på flytrafikken her til lands, er vi sannelig inni en logisk blindgate.

Dette var heller aldri et tema da Luftfartsverket i 2003 ble Avinor. Tallet på flyplasser da og nå er fortsatt det samme.

Et av kronargumentene for å beholde taxfree-systemet er at varene uansett er avgiftsfrie i utlandet, og at man derfor kan kjøpe dem der i stedet. Ja, men så reis til utlandet, da. Og drass med deg poser med alkohol, innenfor en satt kvote. Det er dessuten ikke bare å kjøpe seg f.eks. en bil i utlandet og cruise den gjennom grensekontrollen uten å betale avgifter.

Sendinger med varer fra utlandet med en verdi på under 350 kroner (inkludert frakt og forsikring), er toll- og avgiftsfrie. Alt over dette må betales for. Hvorfor dette ikke skal gjelde rusmidler er sannelig ikke lett å skjønne.

At Vinmonopolet nå sannsynligvis tar over taxfree-salget gjør systemet litt mindre teit. Men først når vi har lagt ned hele taxfreeordningen er vi i land med en ordning som er fornuftig.

Slik det er nå er det heller et villnis av selvmotsigelser, som attpåtil er urettferdig og favoriserer de som allerede har mye fra før. Da er det bare å legge det ned i sin helhet.