Tromsø dropper internasjonalt nettverk

Tromsø vil ikke lengre være medlem i samarbeidsorganisasjonen World Winter Cities.

VINTERBY: Tromsø vil fortsette å være vinterby, men går ut av den internasjonale sammenslutningen av vinterbyer. 

MELDER SEG UT: Kristin Røymo (Ap) og Tromsø kommune melder seg ut av gammelt vinterbysamarbeid. - Vi vil fokusere på Arktis, sier hun. 

nyheter

Tromsø kommer neppe til å slutte å være en vinterby også i fremtiden, men nå mener kommunen at den internasjonale sammenslutningen av vinterbyer har gått ut på dato - i hvert fall i sin nåværende form.

I 1981 startet den japanske vinterbyen Sapporo organisasjonen Northern Intercity Conference of Mayors, et forum for utveksling av erfaringer og kompetanse for vinterbyer i Japan. I 2004 ble organisasjonen omdøpt til World Winter Cities Association of Mayors, og Tromsø ble en del av samarbeidet. Nå vil imidlertid kommunen forlate organisasjonen.

– Det må en revolusjon til for at forslaget om å si opp medlemskapet ikke blir vedtatt i kommunestyret, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

LES OGSÅ: Ordføreren debuterte som servitør på Kafe X

Eneste fra Norge

Hun viser til at det er mange år siden Tromsø var en aktiv del av organisasjonen.

– Det betyr ikke at vi gir slipp på samarbeidet med andre byer og områder hvor vi kan utveksle viktige erfaringer. Vi har tvert om styrket det arktiske samarbeidet, hvor vi jobber opp mot relevante byer i arktiske- og subarktiske områder, forklarer Røymo.

I dag har Winter Cities-organisasjonen i alt 21 medlemsbyer i 10 forskjellige land. Tromsø er eneste medlem fra Norge.

For å kunne være medlem av World Winter Cities må man oppfylle en del klimatiske krav. Blant annet må man ha vedvarende snødekke på over 20 cm om vinteren, ha en gjennomsnittstemperatur under null grader i de kalde månedene - og være generelt utsatt for barske værforhold.

LES OGSÅ: Nå flytter byens gamle borgermester sørover

Koster nesten 20.000 kroner

Medlemskontingenten koster årlig Tromsø kommune mellom 18.000 og 20.000 kroner.

– Vi ser at flere har meldt seg ut, men at noen fortsatt er med. For oss er det imidlertid ikke lenger relevant.

Ordføreren understreker at utmeldelsen ikke kommer som et resultat av innsparinger som følge av kommunens vanskelige økonomiske situasjon.

– Nei, det handler om prioriteringer. Vi har ikke vært aktiv på mange år, og dersom vi skulle være aktiv, involverer det en del reising og møteaktivitet. Vi vil heller satse på områder hvor vi allerede har høyt fokus, slik som det nevnte arktiske samarbeidet, sier Røymo.