I flere år har de ansatte ved Troms fylkeskommune i Tromsø kunne parkert gratis ved de fleste av deres eiendommer. Det blir det slutt på nå. I en innstilling til fylkesrådet, har Gerd Kristiansen (KrF), fylkesråd for plan og økonomi, foreslått å innføre parkeringsavgift på samtlige av deres institusjoner i Tromsø, samt øke prisen til 60 kroner dagen (mot dagens 30) på de stedene som allerede har parkeringsavgift.

– Slik ting er nå utkonkurrerer vi vårt eget kollektivtilbud. 30 kroner dagen for parkering er halve prisen av en bussbillett. Det er for ille at vi som har ansvar for kollektivtilbudet, og som har et miljøansvar, nærmest oppfordrer til bruk av privatbil. Så dette er en innstilling hele Fylkesrådet står bak, og noe vi har diskutert i lang tid. Jeg vil tro vi klarer å starte innføringen i løpet av 2017, sier Kristiansen.

Parkeringsavgiften vil også gjelde besøkende ved eiendommene, og elever ved skolene.

Usikkert når

I dag er det kun avgiftsparkering ved fylkeshuset og tannbygget i Breivika, så tiltaket vil også medføre at det må settes opp parkeringsautomater. Fylkeskommunen må også finne en aktør for å håndheve innkrevingen av avgiften.

Gerd H. Kristiansen (KrF) mener økningen av p-avgiftene vil føre til mer miljøvennlig ferdsel til og fra arbeid.

– Det er vanskelig å si nøyaktig når dette innføres. Vi må først vedta noen prinsipper og så blir det en del arbeid med å tilrettelegge for betaling på enkelte steder. Når det gjelder å øke utgiftene ved fylkeshuset, må det skje i dialog med den andre eierne av parkeringsplassen, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Her er tromsøfolks tre trafikkrav til politikerne (for abonnenter)

Vil tjene fett

I innstillingen kommer det fram at ved å øke avgiften på de cirka 950 parkeringsplassene det er snakk om, vil fylkeskommunen kunne tjene rundt 7,6 millioner ekstra i året.

– Dette er foreløpige estimater, og merinntektene vil ikke være noen plastpose-avgift vi bruker for å putte penger i budsjetthull. Inntektene vil brukes til å fase inn nye miljøtiltak, så dette handler ikke om å hente inn penger, sier fylkesråden.

– Hvordan stiller de ansatte seg til forslaget?

– På generell basis er det åpenbart ingen som liker å betale mer for noe som helst. De ansatte som har betalt for parkering til nå, har betalt ufattelig mye mindre enn ansatte ellers i byen. 200 kroner dagen er normalt med mindre man har en avtale med sjefen sin, og 60 kroner dagen er betydelig billigere enn det. De som ikke har betalt for parkering til nå, vil selvsagt oppleve dette som en betydelig økning.

Det er også snakk om å innføre avgiftsparkering ved Heggen og Stangnes vgs. i Harstad, men det vil ikke skje før kollektivtilbudet i byen er bedre.