Sendte inn spørsmål til ordføreren

Måtte møte i kommunestyret

Studentene Amanda Nordtorp Günther (21) og Maia Herding Solberg (24) håper at Tromsø kommune vil ta i et tak for global rettferdighet.

ENGASJERT: Amanda Nordtorp Günther (21) og Maia Herding Solberg (24) studerer begge ved UiT. Begge foto: Martin Lægland Ellingsen 

SPØRSMÅL: Studentene Amanda Nordtorp Günther (21) og Maia Herding Solberg (24) stilte spørsmål i kommunestyret om Fairtrade. 

nyheter

Studentene åpnet kommunestyrets desembermøte med et innbyggerspørsmål, hvor de utfordret kommunestyret til å gjøre Tromsø kommune til en ”Fairtrade-kommune”.

– Vi deltok på fairtrade-seminar på biblioteket og ble inspirert til å gjøre noe for global rettferdighet. Å kjøpe fairtrade er en mulighet til å handle produkter man vet hvor kommer fra, og samtidig bidra til at arbeiderne får lønn for arbeidet sitt. Vi ble derfor enig om at vi burde ta kontakt med kommunen og ordføreren, forklarer Günther.

Overrasket

Innbyggerspørsmål er en lite brukt funksjon i kommunen, hvor innbyggere kan stille spørsmål til ordføreren i kommunestyret. Å delta i kommunestyret var heller ikke planen til studentene. De sendte et brev til ordfører Kristin Røymo med spørsmål om ikke Tromsø kunne bli en fairtrade-kommune. Men svaret var ikke som hun hadde tenkt seg.

– Jeg sjekket e-posten, og der sto det at jeg skulle møte opp i kommunestyret for å stille spørsmålet til kommunestyret. Jeg ble overrasket, for det var ikke det jeg hadde tenkt meg. Når vi likevel ble invitert, så var det bare å møte opp og stille spørsmålet, forklarer hun.

Positiv

Ordfører Kristin Røymo svarte entusiastisk på spørsmålet fra studentene fra kommunestyrets talerstol.

– Å gjøre Tromsø til en fairtrade-kommune er et meget gode forslag fremmet i den nye klima, energi og miljøplanen som skal behandles til våren. Dersom kommunestyrets flertall ønsker å satse på fairtrade som et satsingsområde for å skape en mer global handel, og for å sikre at mange flere fattige får en anstendig lønn å leve av, så skal vi bli en fairtrade-kommune.

– Dette er forbrukermakt. Jeg vil takke for spørsmålet stilt til Tromsø kommunestyre fra disse unge innbyggere. De skjønner at verden ikke er slik mange skulle ønske at den var, og ønsker å gjøre noe med det, svarte Røymo.

Fornøyd

Maia Herding Solberg er fornøyd med ordførerens svar.

– Ordføreren virket positiv. Så får vi se hvordan utslaget blir. Vi skal følge med på når de skal stemme over dette til neste år, for å se om de lever opp til det de sier.

– Vi har hørt at det ble foreslått å gjøre Tromsø til fairtrade-kommune i 2007, men at det da ble nedstemt. Men dette er rett tid å ta det opp igjen, og jeg tror det kan engasjere mange, sier Solberg.

Jarle Heitmann (Ap), som tidligere har jobbet som kommunikasjonssjef for Fairtrade Norge, sprang bort til kvinnene etter innlegget og fortalte at han var rørt av deres initiativ.