Studentene i sjokk etter sammenstøtet med hvalen

De to UiT-studentene som onsdag kjørte på en hval, og ble kastet i havet, er preget etter hendelsen.

Professor Audun Rikardsen (innfelt) forteller at studentene er preget etter onsdagens ulykke. 

nyheter

Den profilerte fotografen og professoren Audun Rikardsen forteller til iTromsø at det var to av hans masterstudenter som onsdag kjørte på en hval i Kaldfjorden.

– De er i god behold rent fysisk, men er litt i sjokk etter det som har hendt, legger han til.

LES BAKGRUNN: UiT-studenter krasjet med hval under forskningsprosjekt

Forsøkte å styre unna

De to studentene, som er fra Island og England, var ute for å fotografere hvalfinner, mens Rikardsen og noen kolleger oppholdt seg i en annen båt.

– Vi holdt på med å merke hvalene. Planen var at studentene skulle assistere oss med arbeidet etter hvert, forteller Rikardsen.

Ulykken skjedde da de to båtene satt kursen innover Kaldfjorden.

– Båten min var allerede innerst i fjorden, og vi fikk ikke med oss hva som hadde skjedde, sier Rikardsen.

Studentene skal ifølge professoren ha holdt ei fart på 18 knop idet hvalen kom opp foran båten.

– De satt båten i fri og forsøkte å styre unna, men klarte det ikke. De traff hvalen med en del fart. Rundt 14–15 knop, sier han.

Hvalen ble da redd og reiste ryggen, noe som førte til at båten fløy fremover og landet opp ned, mens studentene havnet i vannet.

LES OGSÅ: Brukte fem døgn på å befri knølhval i dramatisk redningsaksjon (for abonnenter)

Var forberedt

– Vi hadde heldigvis snakket om mulighetene for en slik hendelse tidligere, og studentene hadde derfor på seg redningsvester og hadde med seg mobiler i vanntette poser, sier Rikardsen, og fortsetter:

– De forsøkte å ringe meg, men jeg hørte ikke telefonen de første gangene. Da de fikk tak i meg, ringte jeg øyeblikkelig Kystvakta, som jeg visste var i nærheten.

Det gikk omtrent 20 minutter fra studentene ble kastet på havet til de var trygt om bord i Kystvaktas skip.

Kan få alvorlige følger

– Jeg har tidligere gått ut i media og advart om at det kan være livsfarlig å holde høy hastighet i sjøen utenfor Tromsø. Det er ingen forskjell mellom å treffe en hval i høy hastighet og å treffe et skjær. Resultatet er det samme, sier Rikardsen.

Han påpeker imidlertid at studentene var forberedt og holdt relativt lav fart.

– Nå gikk det bra denne gangen, mye takket være den lave farten, men utfallet kunne fort vært alvorlig.

Rikardsen opplyser at det etter alle solemerker gikk bra med hvalen også.

– Det var merker på baugen til båten, men ikke lenger bak. Jeg tror altså ikke motoren traff hvalen. Han har nok fått seg et blåmerke, sier professoren.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter