Styreleder i Citycamp Tromsø, Kjell Alexander Hornslien, var optimistisk fredag ettermiddag. Han hadde hyret inn selskapet Total Brannsikring AS, en brannkonsulent, til å foreta en fullstendig gjennomgang av bygget, samt fått Troms Kraft til utføre en sluttkontroll av byggets elanlegg. I Total Brannsikkerhets branntekniske evaluering anbefales det åpning av bygget, da med bruksbegrensninger på tre rom som vender ut mot bakgården. Alt av tillatelser og samsvarserklæringer som er mulig å frembringe, var ifølge styrelederen, overlevert Tromsø brann og redning. Alt som gjensto var klarsignal om åpning fra brannsjef Øystein Solstad.

– Da telefonen fra Brann og redning kom, viste det seg at de ikke ville la oss åpne igjen. De etterspurte en profesjonell vurdering av en sakkyndig på brannfeltet. Det har de fått, og den anbefaler åpning.

Det var etter en kontroll utført av brannvesenet, politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet at gjestehuset måtte stenge fredag forrige uke. Blant annet ble det påpekt mangler ved hostellets sprinkleranlegg og brannceller, samt dårlige rømningsforhold.

BAKGRUNN: Citycamp Guesthouse stengt etter kontroll

– Alt er rettet

–Alle de elementene som ble påpekt under kontrollen rettet opp og korrigert. Nå gjenstår noen organisatoriske tiltak og tiltak av enklere karakter, som manuelle brannvarslere, sier Hornslien, som forteller at de har jobbet døgnet rundt den siste uken for å få åpnet hostellet igjen, hever Hornslien.

Styrelederen medgir at stengingen kan få alvorlige følger for hostellet og dets ansatte.

– Jeg forstår det rett og slett ikke. Det setter oss og våre ansatte i en svært fortvilende situasjon. Vi har allerede måtte sendt våre tre guider hjem, og nå må vi ta oss en runde med banken. I verste fall må vi gå ut og etterspørre kapital, sier han.

I Brann og rednings avslag, viser de til krav som stilles til risikoklasse 6-bygg – altså store forretningshoteller, som Ishavshotellet og The Edge.

– Det er snakk om to vidt forskjellige ting. I Nordconsult-rapporten vi fikk etter kontrollen forrige uke, omtales ikke dette i det hele tatt og vi beskrives som et gjestehus.

Hyret inn konsulenter

Etter avslaget fra Brann og redning, har Hornslien kontaktet Fire Safe, et større konsulentselskap som jobber med brannsikkerhet, da hovedsakelig prosjektering og gjennomføring. De har fått alt av dokumentasjon, og er gjort kjent med saken.

– Fire Safe vil i løpet av neste uke kontakte kommunen og Brann og redning, for å forsøke å kartlegge hva som må til for å få til en midlertidig åpning av hostellet og forsøke å finne ei løsning for oss. Vi vil imidlertid uansett klage på Brann og rednings vedtak. Da vi overtok bygget, brukte vi mellom 1,5 og to millioner på funksjonelle tiltak. Før vi overtok, var brannsikkerheten adskillig lavere, og likevel opererte hostellet i to-tre år. Vi anser det med andre ord ikke slik at det er overhengende fare for liv ved å bo hos oss, slik det fremstilles i vedtaket om stenging, sier Hornslien.

– Medfører ikke riktighet

Avdelingsleder ved brannforebyggende avdeling hos Brann og redning, Jonny Magne Nilsen, opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken utdypende.

IKKE RETT: Avdelingsleder for forebyggende avdeling i Tromsø Brann og redning, mener det ikke stemmer at Citycamp Guesthouse har rettet opp i manglene som ble påpekt under kontrollen i forrige uke.

– Dette er ei sak som er vanskelig og kompleks. Det foreligger et stengingsvedtak på bygget fra oss, men bygningsmyndighetene i Tromsø kommune har i tillegg åpnet en sak på bygget. Ut fra den informasjonen vi har per i dag, er det ikke grunnlag for å godkjenne åpning, sier han.

– Styreleder Hornslien hevder de har rettet opp i alle forhold som ble påpekt under kontrollen og evalueringen fra Total Brannsikring AS anbefaler åpning. Hva er årsaken til at dere fremdeles holder bygget stengt?

– At de har rettet opp i alt, medfører overhodet ikke riktighet. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer i saken, men presiserer at det per i dag ikke er grunnlag for, sett fra brannmyndighetenes side, å tillate åpning.

Faglig vurdering

– Når jeg sier at alt er rettet opp i, da forholder jeg meg til det som ble muntlig formidlet under selve kontrollen og senere i Nordconsult-rapporten. Det stilles helt andre krav til større hoteller med flere hundre meter med korridorer og hundrevis av rom. Vi har til sammenligning ti rom, skyter Hornslien tilbake.

Styrelederen mener det er liten vilje i kommunen til å jobbe fram ei løsning slik at hostellet får åpnet igjen.

– Det er slik at ut fra den brukstillatelsen bygget har i dag, en brukstillatelse gitt av bygningsmyndighetene i Tromsø kommune, er bygget godkjent som overnattingssted, og da klassifiseres dette som et bygg i risikoklasse 6 og skal vurderes deretter. Slik bygget framstår i dag og slik det fremsto under vår befaring, så samsvarer ikke dette med slik bygget skulle vært. Dette er essensen i saken, sier Nilsen.

– Men det er vel forskjell på et lite gjestehus og et stort hotell?

– Det er ei kompleks faglig vurdering som ligger til grunn. Den vil jeg ikke gå inn på her, svarer Nilsen.