Klokken 15 vil arrangørene av markeingen – «Beskytt Barna Våre» – gjennomføre en storstilt markering til støtte for kampen mot overgrep mot barn.

Politisk støtte

Til stede vil blant annet representanter for det politiske miljøet i Tromsø være, i tillegg til organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for å beskytte barn og unge mot overgrep.

– De politiske partiene stiller med representanter som vil holde appeller, forteller arrangør Susen McLaren.

Appeller fra ofre

Landsforeningen mot seksuelle overgrep, LMSO, sin leder i Troms og Finnmark, vil også holde appell – det samme vil Susen McLaren.

– Vi holder akkurat på å avklare om barnevernet og Kirkens Bymisjon skal delta, forteller hun.

Det vil også bli holdt et stille minutt for å vise respekt til alle ofre for seksuelle overgrep.

Viktig fokus i jula

Ifølge Susen McLaren er tidspunktet ikke tilfeldig valgt.

– Nå i jula samles mange familier med foreldre og barn, besteforeldre, onkler, tanter og fettere. Det er dessverre ofte da overgrep skjer – selv om det burde være omvendt, sier hun.

Ikke minst fordi det gjerne er alkohol innblandet.

Derfor ønsker McLaren og arrangørene av lignende markeringer i Oslo, Drammen og Bergen at det skal settes søkelys på hvordan man kan motvirke seksuelle overgrep.

– Lær barna at det er feil

Hun vil at folk skal få opp øynene for at det skjer seksuelle overgrep «i de beste familier».

– Ingen «tror» at det kan skje dem eller deres nærmeste. Men det kan det – og vi må gjøre barn og foreldre i stand til å avdekke overgrepene, sier hun.

Hun sier at offentlige institusjoner som jobber med barn har kompetanse til å avdekke overgrep, men at kunnskapen også må spres videre.

– Vi må tørre å snakke med våre barn om at det finnes slemme mennesker – og at det er lov å si fra om de blir utsatt for noe vondt, sier McLaren.