Benjamin utsatt for grov hets etter Israel-vedtak: «Du er søppel med et jødisk navn», «Quisling», «Judas»

Benjamin Arvola Notkevich (SV) opplever grov hets på nettet, etter å ha frontet et forslag om å boikotte israelske varer produsert på okkupert område.

«JUDAS»: Listen over hetsende kommentarer Benjamin Arvola Notkevich må forholde seg til er lang som et vondt år. Likevel forsikrer han om at han ikke lar hetsen komme inn på seg.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Notkevich holdt under onsdagens kommunestyre et flammende innlegg der han fortalte om sin jødiske bakgrunn, og hvorfor han støttet boikottforslaget. I etterkant av innlegget har Facebook-veggen hans blitt fylt med over hundre kommentarer. Når iTromsø tar kontakt med Notkevich, forteller han om hetsen.

– Da jeg kom hjem etter kommunestyremøtet på onsdag eksploderte det. Både kommentarer på Facebook-siden min, og innboksen min har rent over av meldinger. De drøyeste meldingene beskriver hvordan personene vil spytte på meg i gata og slå meg ned hvis de møter meg. Jeg har måtte skru av varslinger på Facebook, for telefonen ville ikke ligge stille, forklarer SV-politikeren.

LES OGSÅ: Benjamins jødiske besteforeldre ble forfulgt: Nå kjemper han for boikott av israelske varer fra okkupert område

– Søppel

Et lite utdrag av kommentarene på Notkevich lyder: «Du er søppel med et jødisk etternavn», «Forfedrene dine vrir seg i graven av å være i slekt med en Quisling», «En ekte JUDAS!», «Antisemitt» samt flere ulike varianter av «Du er hjernevasket».

Likevel er ikke Notkevich overrasket.

– Jeg visste det ville skape reaksjoner, og ventet bare på at hetsen skulle begynne. Jeg kjenner mange med sterke meninger på begge sidene av Israel/Palestina-konflikten.Personlig spiller dette ingen rolle for meg at de angriper meg som person, for jeg vet at jeg har rett. Det er helt greit å komme med kritikk. Likevel så er dette en øyeåpner om hvor vanskelig Israel-konflikten er, når det vekker så mye sinne.

– Hvis noen lurer på hvorfor man ikke klarer å oppnå fred i Midtøsten, så er det bare gå inn på min Facebook-profil, så får de svaret, sier han

Svarer alle

Notkevichs måte å håndtere hetsen er å senke skuldrene.

– Jeg tar meg tid til å svare alle på en hyggelig og åpen måte, og prøver å forstå dem. Også de som sier de vil spytte på meg eller slå meg ned. Da trekker de seg litt tilbake. Dette er jo halvveis fornuftige folk.

LES OGSÅ: Israels ambassadør reagerer kraftig på vedtaket

Ødelegger ikke helga

Likevel var det tiden før han holdt innlegget som var vanskelig – ikke tiden etter.

– Natta før jeg holdt talen om boikottforslaget i kommunestyret fikk jeg knapt noe søvn. Jeg lå bare å vred meg. Det vanskelige er timene før man holder en tale man vet vil skape oppstyr. Etterpå går det helt fint, og det handler bare om å stå han av. Den delen er nesten litt koselig, sier han, og forsikrer at han ikke lar kommentarene gå inn på ham.

Nå har han en oppfordring til folk som engasjerer seg i saken.

– Jeg håper flere vil senke skuldrene. Det blir ikke fred i Midtøsten før vi kan snakke med hverandre.

LES OGSÅ: – Grenser mot antisemittisme

Får støtte av gruppeleder

Ingrid Marie Kielland er SVs gruppeleder og nestleder i Tromsø SV. Hun gir sin fulle støtte til Notkevich.

TRIST: Ingrid Marie Kielland (SV) er gruppeleder i SV og nestleder i Tromsø SV. Hun synes det er trist at Notkevich blir utsatt for hets. Foto: Ronald Johansen 

– Benjamin har vært opptatt av å kunne stå fram og fronte saken, og jeg synes han holdt et klokt og reflektert innlegg. Han la vekt på å ta standpunkt mot okkupasjon, og at det ikke må forstås som en protest mot den jødiske staten eller som antisemittisme.

Kielland mener det er en hersketeknikk å koble vedtaket mot antisemittisme.

– Det er fryktelig trasig med alle den hetsen Benjamin har mottatt. Jeg har snakket med ham for å høre at det går greit med ham, og det er det mitt klare inntrykk at det gjør.

– Benjamin er en reflekterte mann som viste hva reaksjonene kom til å bli, uten at det gjør hetsen mer ok. Å angripe en ung politiker på denne måten bidrar ikke til en debatt med dialog, og det er trist at det skjer, sier Kielland.