Her er Forbrukerrådets tips til julegavehandelen

Har du bommet på julegaven du ga til familie eller venner? Her er Forbrukerrådets tips for at mottakeren likevel skal bli fornøyd.

BYTTERETT: Det er lett å gi en gave som mottakeren allerede har fra før. Foto: Tom Benjaminsen 

Forbrukerrådets bytteråd
  • Ta vare på originalemballasjen
  • Ta med byttelapp eller kvittering
  • Bytt i romjulen
  • Inernettgave? – Sjekk om du har angrerett
nyheter

Det er ikke lett å finne gaver til folk som allerede har alt de trenger. Ofte ender man opp med å gi noe som mottakeren allerede har fra før, eller som ikke faller i smak. Derfor er det lurt å be om byttelapp når du kjøper varen.

– Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt. Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Å bytte så raskt som mulig, er også lurt, sier Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet i en pressemelding.

Likevel er det ikke gitt at man får byttet varen.

– Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Bytte av gaver er en frivillig ordning med lange tradisjoner, men det er likevel butikkenes regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer Flønes.

LES OGSÅ: Dette skjer i byen fram mot jul

Bytt så snart som mulig

På nyåret er det mange varer som kommer på salg i butikkene. Skal man få maksimalt utbytte av varen du vil bytte fra deg, bør du derfor bytte den i romjulen.

– Om gaven du fikk til jul, selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende, siden du kun har krav på å bytte varen, sier Flønes.

Man er heller ikke nødt til å finne en ny vare i butikken der og da hvis du ønsker å bytte inn en vare.

– Tilgodelapp er en service fra butikken, som står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Noen butikker tilbyr også åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det må avtales spesielt. Sjekk utløpsdato og eventuelle begrensninger, anbefaler Flønes.

LES OGSÅ: Tromsøværinger bytter ut øl og akevitt med hvitvin til julematen

Vanskeligere å bytte på nett

Ettersom nettbutikkene ikke har samme byttetradisjon som vanlige butikker, er det ikke sikkert man har bytterett i romjulen. På en annen side kan du ha angrerett.

– Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom fram til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Flønes.

Skal man benytte seg av angreretten, må man huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen, med mindre butikken ikke dekker dette.