Dette kan du kreve av arbeidsgiver i jula

Skal du jobbe i jula? Da bør du lese deg opp på hva reglene sier.
nyheter

På hverdager finnes det, i følge Virke Hovedorganisasjon, ingen begrensninger på hvor lenge utsalgssteder kan holde åpent.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon og representerer over 20.000 virksomheter i bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdanning, kultur og frivillighet.

Søndagsåpent

I jula har butikker anledning til å holde åpent de siste tre søndagene før jul mellom klokken 14.00 og 20.00. I år gjelder dette 4. desember, 11. desember og 18. desember.

På julaften, som i år faller på en lørdag, skal butikker stenge seinest klokken 16.00, og på nyttårsaften er det ingen begrensninger.

På nyttårsaften er det allikevel verdt å merke seg at siden dagen kommer før en hellidag, regnes arbeid i en bedrift som ikke er bundet av eller følger tariffavtale, etter klokken 18.00 som helligdagsarbeid etter arbeidsmiljøloven.

Arbeidstid

På jul- og nyttårsaften slutter ordinær arbeidstid i tariffbundne bedrifter kl. 13.15, og arbeide ut over dette tidspunkt skal godtgjøres med 100 % tillegg.

Virke anbefaler bedrifter som ikke har søndagsarbeid innarbeidet i sin vanlige arbeidstidsordning å gjennomfører søndagsarbeid i jula ved frivillighet fra de ansattes side, eller ved å benytte ekstrahjelp.

Tariffbundne bedrifter må spørre deltidsansatte før de henter inn ekstrahjelper.

For ordinært arbeid på søndager og helligdager skal det i tariffbundne virksomheter gis et tillegg på 96 kroner i timen.

Det er 1. og 2. juledag, samt 1. nyttårsdag som regnes som helligdager i jula.

Les mer her!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter