Dette kan du kreve av arbeidsgiver i jula

Skal du jobbe i jula? Da bør du lese deg opp på hva reglene sier.
nyheter

På hverdager finnes det, i følge Virke Hovedorganisasjon, ingen begrensninger på hvor lenge utsalgssteder kan holde åpent.

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon og representerer over 20.000 virksomheter i bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdanning, kultur og frivillighet.

Søndagsåpent

I jula har butikker anledning til å holde åpent de siste tre søndagene før jul mellom klokken 14.00 og 20.00. I år gjelder dette 4. desember, 11. desember og 18. desember.

På julaften, som i år faller på en lørdag, skal butikker stenge seinest klokken 16.00, og på nyttårsaften er det ingen begrensninger.

På nyttårsaften er det allikevel verdt å merke seg at siden dagen kommer før en hellidag, regnes arbeid i en bedrift som ikke er bundet av eller følger tariffavtale, etter klokken 18.00 som helligdagsarbeid etter arbeidsmiljøloven.

Arbeidstid

På jul- og nyttårsaften slutter ordinær arbeidstid i tariffbundne bedrifter kl. 13.15, og arbeide ut over dette tidspunkt skal godtgjøres med 100 % tillegg.

Virke anbefaler bedrifter som ikke har søndagsarbeid innarbeidet i sin vanlige arbeidstidsordning å gjennomfører søndagsarbeid i jula ved frivillighet fra de ansattes side, eller ved å benytte ekstrahjelp.

Tariffbundne bedrifter må spørre deltidsansatte før de henter inn ekstrahjelper.

For ordinært arbeid på søndager og helligdager skal det i tariffbundne virksomheter gis et tillegg på 96 kroner i timen.

Det er 1. og 2. juledag, samt 1. nyttårsdag som regnes som helligdager i jula.

Les mer her!