Dette må du sjekke før du legger deg

Jula er høytid for brann.
nyheter

If skadeforsikring har laget en sjekkliste for hva du bør huske å sjekke hver kveld før du legger deg i jula:

1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale.

2. Skru av all julebelysning - også på juletreet

Trekk ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme eller når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning med å skru på pærene.

3. Sjekk komfyren og stekeovnen

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.

4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.

5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Ikke lad mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade rett i stikkontaktenog ikke på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten.

6. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovn.

7.Unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Ikke bruk vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.