– Dagens oppvarmede gågate ble etablert i forkant av byjubileet i 1994, men nå er varmeanlegget i så dårlig forfatning at vi er nødt til å skifte det ut, sier leder for Park og vei i kommunen – Håkon Gjertsen.

I tillegg må skiferbelegget på sidene av gågata også skiftes ut.

– Det er i ferd med å smuldre opp, sier han.

Kun deler har vært oppvarmet

En av grunnene til det er at det kun er skiferbelegget som har vært varmet opp og snøfritt. Midtdelen av gågata har vært dekket av uoppvarmet asfalt – som har vært dekket av snø og is om vinteren.

– Derfor har eksempelvis vareleveranser og annen biltrafikk inn i gågata brukt den snøfrie delen – og det har ført til stor slitasje, sier Gjertsen.

Noe må gjøres

Nå er altså hele gågata mellom Bispegata og Fredrik Langes gate i så dårlig forfatning at noe må gjøres.

Kommunen har derfor satt av penger i neste års budsjett til å gjennomføre et forprosjekt der man ser på hva som kan, bør og må gjøres for å sette gågata i god stand igjen.

– Vi kommer til å se på flere forhold – økonomi, utforming og funksjonalitet, sier Gjertsen.

Om gågata blir seende ut slik i fremtiden er langt fra sannsynlig.

Henter erfaringer

– Vi må se på hvordan vi skal lage dekket på gågata – og da vil vi se på hvordan man har gjort det andre steder, sier Gjertsen.

Man vil også trekke erfaringer fra oppgraderingen av Kirkeparken som skal stå ferdig om to år.

– Det vil jo legge en del føringer for hvordan gågata vil kunne utformes slik at de to områdene henger sammen, sier prosjektleder for Kirkeparken-prosjektet, Henriette Jordheim.

Utforming

Hun skal etter alle solemerker også lede forprosjektet som skal gjennomføres.

Dette vil dog skje i tett samarbeid med gårdseierne langs Storgata og andre aktører i sentrum.

Hun sier at man må bli enige ikke bare om gågatas belegg.

– Vi må også avklare belysning og møblering. Dessuten må vi ikke minst få mer strøm til Storgata, det er for eksempel mange festivaler i sentrum som trenger mer strøm, sier hun.

Kvitebjørn

En annen ting som vil påvirke utformingen av gågata er gravingen som ble gjort tidligere i år da Kvitebjørn varme la ned fjernvarmekabler.

Dette er noe som gågata vil kunne nyte godt av, sier Håkon Gjertsen.

– Vi vil kunne bruke returvarmen fra deres ledninger til å varme opp gaten – istedenfor som i dag, når vi fyrer med olje for å drive varmeledningene, sier han.

Kan inkludere Stortorget

Hvorvidt det kun er Storgata som skal få et ansiktsløft er ennå ikke avklart.

– Drømmen er selvfølgelig å gå med Stortorget ettersom det henger sammen med Storgata, men det er også noe som henger sammen med Torghuken, sier Gjertsen.

Når Storgata kan fremstå i ny prakt er ennå ikke avklart, men Gjertsen tror at et realistisk anslag kan være i 2020.

– Først skal vi gjennomføre et forprosjekt, så skal det detaljplanlegges. Deretter skal det behandles politisk – og så skal det graves, sier han.