Starter fotokonkuranse:

Leter etter lokal kvalitet

Tromsø museums fotolærlinger lar seg imponere av unge fotografer i Europa. Nå leter de etter kvaliteter lokalt.

FOTOKONKURRANSE: Lærlingene Daniel Lilleeng (venstre) og Julia Hartviksen Brekmo sitter sammen med Per Helge Nylund (midten) i juryen som skal kåre de yngres beste naturbilder.Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Siden i høst har fotolærlingene Daniel Lilleeng og Julia Hartviksen Brekmo vært ansatt ved Tromsø Museum. I forbindelse med naturfotoutstillingen Tromsø Museum stiller ut i disse dager lanserer de nå en egen fotokonkurranse for den yngre garde.

Får stilt ut bilder

Kriteriene er at du må være under 18 år og har tatt et bilde av naturen. Og definisjonen «naturen» kan virkelig være så mangt.

– Det kan være at far skraper av bilruta. Det er en interaksjon med naturen. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Per Helge Nylund, er formidlingsrådgiver ved Tromsø Museum.

I tillegg må bilde ha en tittel og en liten beskrivelse eller historie rundt bildet. Nylund forteller om utstillingen deres som har en egen klasse for unge fotografer.

– Når vi så bildene som kom inn ble vi veldig imponert. Et bildet her er tatt av en ung gutt som enda ikke er 10 år gammel. Det handler om å ha et godt blikk for naturen, og det er det helt sikkert barn og unge i Nord-Norge som har, sier Nylund.

Gode tips

Nylund, fotografen Audun Richardsen og de to lærlingene sitter i juryen og skal plukke ut et bilde etter fristen 10. januar. Lærlingene gleder seg til å se bildene, og dette er deres beste tips.

– Du vinner mye på å ta bilder hele tiden. Kom deg ut og ta bilder mens du er på tur. Se ting fra nye perspektiver. Det er der hemmeligheten ligger, sier Daniel Lilleeng.

– Det er viktig å leke med utsnitt. Ikke bare plasser en katt midt i et bilde, men lek med bildene dine og prøv deg fram, sier Brekmo.

Flere vinnere

Museet kårer en vinner i hver alderskategori som er «under 10 år», «10-14 år», «15-18 år» og i tillegg et fjerde bilde som viser mørketiden. Alle innsendte fotografier skal stilles ut og de fire vinnerne blir premiert.

– Man trenger ikke det dyreste utstyret. De fleste ungdommer bruker kamera på telefon daglig, og det holder for oss, sier Lilleeng, som minner på at alle må kle seg godt i vintermørket mens man er på fotojakt.

Informasjon om konkurransen finner du på museets nett- og facebookside.