Torsdag er den store «bulkedagen»

Torsdag denne uken bør du kjøre forsiktig. Det er nemlig den dagen i året vi har størst sannsynlighet for å bulke bilen.
nyheter

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, forteller til iTromsø at statistikken de ti siste årene viser at 22. desember, tett etterfulgt av lillejulaften, er dager som skiller seg når det kommer til hvor mange som bulker bilen.

– Når det nærmer seg jul blir folk stresset og har ofte dårlig tid. Kjøpesentrene fylles opp, og allerede når de åpner dørene er det fullt på parkeringsplassen – og slik forblir det utover dagen. Når så mange biler skal slåss om de samme parkeringsplassene er det fort gjort å komme borti hverandre. Hvis du har duggete ruter, masete barn i baksetet, det er vått, snø eller minusgrader ute og bilen full av varer og gaver, så går det galt. Det smeller ganske mange ganger hver eneste time, sier Voll.

Han legger til at det for Tromsø sin del er snakk om rundt tre «bulker» i timen fordelt på et døgn i førjulstiden.

1.400 bulkeskader daglig

– Det er temmelig mange skader meldes i dagene før jul. I de to neste dagene så ser statistikken ut til at det vil være omtrent 50 prosent flere bulkeskader enn det er resten året. Vi har rundt 850 skader hver eneste dag ellers i året, men rundt 22. desember er det opp mot 1400 skader daglig, sier kommunikasjonssjefen.

Black friday, påskeutfarten og fredager generelt er også kjent som dager med flere småskader på bil enn ellers i året. Men ifølge Gjensidige er julen noe helt for seg selv, og 22. desember er den dagen i året som statistisk sett er den verste.

– Førjulstiden er en tid hvor nesten alle har ærend, folk stresser og må oppsøke kjøpesenter. Noen dager ender det opp med at nesten alle er der samtidig, sier Voll.

– I tillegg er vi litt late av natur og vil gjerne ha parkeringsplassene nærmest inngangen. En annen uvane er at vi kjører inn og rygger ut når vi parkerer, utdyper han.

«BULKEDAGEN»: Det er julestresset som har skylden for mye av bulkingen i førjulstiden, forteller Arne Voll i Gjensidige. Foto: Gjensidige 

 

25.000 besøkende

Laila Myrvang, senterleder ved Jekta Storsenter, forteller at 22. desember er en av de største handelsdagene i året.

Kjøpesenteret regner med rundt 25.000 besøkende denne torsdagen, sammenlignet med et besøkstall på omtrent 17.000-18.000 til vanlig.

– Det er mye folk på veiene, og jo mer trafikk desto større er sjansen for at noe skjer. Vi kjører på med godt vakthold på senteret og egne parkeringsvektere som geleider kundene i trafikken og parkeringshuset, sier hun.

– Vi skal hjelpe til så godt vi kan. Men folk må huske å slappe av og være rolige, så kommer det til å gå bra, legger senterlederen til.

Gode råd

Voll har en anbefaling til alle som skal ut i trafikken de neste dagene før jul:

– Mange av skadene skjer når man skal rygge ut, derfor bør du i stedet rygge inn slik at du kan kjøre rett ut fra parkeringsplassen etterpå. Pust med magen, stress ned, rygg inn og kjør ut, råder han.

Han minner også om at det fort kan bli veldig trangt på parkeringsplassen.

– Når du kjører inn kan alt se greit ut, men når du skal rygge ut kan det bli vanskeligere. Allerede fra morgenen av er det lurt å ha dette i tankene. Noen ganger er det nesten slik at man ikke kommer seg ut fordi det er så trangt. Hvis du har ny bil bør du parkere litt unna den verste trengselen og et stykke fra hovedinngangen.

Og skulle du være så uheldig å bulke noen andres bil, har Voll en oppfordring til deg:

– Nå i julen skal alle være snille med hverandre, så hvis man er uheldig og er borti noen så gi beskjed. Veldig mange gjør ikke det, så spar deg den dårlige samvittigheten og meld deg.