Audun Rikardsen (46) er Årets tromsøværing

– Denne prisen handler om noe større

Audun Rikardsen, naturfotograf og professor i arktisk og marin biologi på UiT, er av iTromsøs lesere kåret til Årets tromsøværing 2016.
nyheter

Rikardsen, som opprinnelig er fra Steigen, kan nå virkelig kalle seg for tromsøværing. Flere tusen har avgitt sine stemmer til de ti kandidatene som kunne få utmerkelsen, og etter en svært jevn innspurt trakk 48-åringen det lengste strået.

– Dette henger svært høyt. Jeg har vunnet en del fotopriser tidligere, men å bli utnevnt til Årets tromsøværing handler om noe større, og dette synes jeg viser at vanlige folk setter pris på det jeg holder på med – ikke bare folk i som sitter i en fotoprisjury, sier Rikardsen.

- Skikkelig artig!

At han skulle stikke av med seieren i konkurransen hadde han ikke sett for seg, selv om han de siste årene har fått stadig mer oppmerksomhet for bildene sine.

– Det var veldig mange gode kandidater til prisen i år, så dette var skikkelig artig!

- Ekstremt god fotokunst

Stig Jakobsen, iTromsøs sjefredaktør, mener Rikardsen har klart å ta fotokunsten til et nytt nivå med sine kreative bilder.

– Vi hadde, også i år, ti svært gode kandidater til Årets tromsøværing. Etter å ha gjennomgått stemmene er det tydelig at Rikardsen har en god folkeappell. Han klarer å kombinere det klassisk nordnorske med ekstremt god fotokunst, og det er intet mindre enn imponerende, sier Jakobsen.

Kjærlighet til landsdelen

At Rikardsen er glad i Nord-Norge er det ingen tvil om, og å vise fram Tromsø og Nord-Norge er viktig for 48-åringen.

– For å få til et godt bilde er noe av det viktigste at fotografen har kjærlighet for motivet, mener Rikardsen.

– Jeg er enormt glad i både Tromsø og Steigen, og det håper jeg vises på bildene mine. Kjærlighet til landsdelen og byen er nok den største drivkraften jeg har. Her i Tromsø er vi så utrolig heldige som har en så nydelig natur rett utenfor døra. Vi har forandringer, både i lys, natur og dyreliv, hele året gjennom, og et av de største målene jeg har er å minne tromsøfolk på hvor fantastisk heldige vi er. Når man blir vant til å bo å være i det samme området over lang tid tror jeg en del kanskje ender opp med å ta naturen rundt oss for gitt, og glemme å nyte den. En stor del av motivasjonen min er å minne folk på hvor fint vi har det her oppe.

Ikke på egne vegger

Selv om Rikardsen har foreviget tusenvis av motiver opp gjennom årene, er det få av hans egne bilder som pryder veggene hjemme i Skulsfjord.

– Noen er det, men det er bilder som ikke har blitt solgt etter utstillinger. Har man for mange av sine egne bilder på veggene, er det fort gjort å bli lei av dem. Jeg vil også ha andres bilder på veggene hjemme.

Plan for pengene

Etter at Rikardsen ble pappa for et halvt år siden har ikke dagene blitt mindre travle, og i 2017 tror han at det kan bli mindre tid bak kameraet.

– Jeg sliter nok fortsatt litt med å finne den perfekte balansen mellom jobb, hobby og å føle at jeg er nok til stede på hjemmebane. Jeg har ingen planer om å gi opp verken jobb eller familie, så det blir nok litt mindre fotografering i tiden fremover. Men jeg har ingen planer om å gi opp fotografering heller, altså! Det blir bare litt mindre av det.

Hvor mye mindre det blir er imidlertid litt usikkert, for da iTromsø spør om hva Rikardsen skal bruke pengepremien på 10.000 kroner på, kommer svaret raskt.

– Vel, det blir jo fort litt kamerautstyr av sånt, sier Rikardsen og ler.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter