Derfor kan du bli trøtt av julematen

Mange mener at forskjellige typer måltider gjør deg trøtt. Stemmer dette?

JULEMIDDAG: Ribbe er fortsatt favoritten til de fleste nordmenn på julaftenen – selv om pinnekjøttet blir mer og mer populært.  

nyheter

Etter et godt møljekalas har man ofte for vane å slukne helt på sofaen. Men er det maten som gjør at du blir trøtt?

Claudia Hammond i BBC forteller at mange ofte føler seg trøtt etter julemåltidene.

– Kalkun inneholder stoffet L-tryptofan, som gjør det til en perfekt kandidat for søvnighet, skriver Hammond, som også trekker fram torsk, svinekoteletter og eggehvite, som har mer av stoffet enn kalkun.

Kan forverre søvnen

L-tryptofan er en aminosyre vi får gjennom kostholdet som vi bruker som en byggestein for å lage serotonin. Dette signalstoffet forbinder vi kanskje med lykke, men det kan også fremme søvnighet.

Tryptofan kan hjelpe deg å sove når det er tatt som et farmasøytisk preparat og kan altså behandle søvnløshet. Avtakende tryptofan kan også forverre søvnen.

Stress i jula

Men det er ikke bare stoffene alene som gjør at du føler deg trøtt.

Kombinasjonen med andre matvarer, stress på jobb før jul, matlaging for et stort antall mennesker og at du kanskje startet dagen tidligere, kan ha en innvirkning her.

I tillegg har også alkoholinntak en liten innvirkning.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter