Jul fra A til Å – 29 ting du kan finne på i Tromsø i romjula

Er du en av dem som ikke har planene klare for romjula? Her har du noen tips til hvilke aktiviteter du kan fylle fridagene med.
nyheter

A: Aking på Charlottenlund. Finn fram akebrettet og kjør i vei. Ingenting er som en akedag på Charlottenlund, dersom været er på din side. Kryss fingrene for hvit jul!


B: Bak. Ingenting er som å komme hjem til mors julekaker, men hva med å bake noen kaker selv? Det trenger ikke være de mest avanserte kakene for å imponere gjestene.


C: Clementiner/Klementiner. En ting som virkelig har lukta av jul, er klementiner. Denne frukten kom til Norge i 1963, og ifølge Wikipedia spiser vi nordmenn cirka fem kilo per person i året. Det er definitivt en frukt som frisker opp, etter utallige kjøttmiddager under jula. Dessuten er den rik på C-vitamin! Spis i vei!


Denne listen var først på trykk i desember 2016.


D: Disney. Ingenting sprer mer julestemning enn Disney-klassikerne! Flere av TV-kanalene viser klassikerne på TV i romjula!Disse restaurantene kan du innta julematen på – se stor oversikt over åpningstider i jula her

Visit Tromsø har laget en oversikt over åpningstider til ulike tilbud i jula. Alt fra restauranter og kafeer, til bilutleie og kirker er med.

 

E: Et! Et/spis uten dårlig samvittighet! Kos deg med ribbe, pinnekjøtt og alle de deilige kakene. Jeg sier som min kloke onkel, et sitat som har bitt seg fast i min hukommelse: «Det er ikke mellom jul og nyttår du blir feit, det er mellom nyttår og jul».


F: Fjellfyrverkeriet. Nyttår blir ikke det samme uten Fjellfyrverkeriet. Øyvind Dahl, som ofte blir omtalt som Fjellfyrverkeriets far, startet tradisjonen for over 70 år siden. Det var kanskje ikke like mye fyrverkeri for tromsøværinger å se den gang, men han gikk opp fjellet i Tromsdalen med et par brennende fakler og noen pinneraketter for å markere årsskiftet. Siden den gang har dette blitt en av de virkelig store høydepunktene under nyttårsfeiringen!Slik blir årets fjellfyrverkeri: – Vi skal blant annet teste ei «kake»

I år byr det tradisjonelle fjellfyrverkeriet på flere nyheter.G: Gravlunden. I jula og romjula er det nok mange som kjenner på minner fra kjente og kjære som har gått bort. Tenning av lys og fakler på gravene er en juletradisjon for å minnes de døde. Lysene symboliserer både sorg og glede, og er kanskje den mest ekspansive av alle de nyere juleskikkene, skriver forskning.no i en artikkel, og referer til Ørnulf Hodne i sin bok «Jul i Norge».


H: Hvalsafari. De fleste trenger et lite avbrekk fra julefeiringen. Da kan hvalsafari være en fin aktivitet for både store og små, men du kanskje opp til Skjervøy eller Finnmark for å se dem i år.


I: Ishavskatedralen. Er det en tid på året hvor «alle» besøker kirka, er det juletiden. For mange er nok dette den eneste gangen i året de faktisk setter av en time i «guds hus», og får frisket opp minnet fra Juleevangeliet. Dessuten er det flust med julekonserter i Tromsøs kirker, noe som virkelig fyller kroppen med ordentlig julestemning.Skal du kjøpe alkoholholdige varer før jul, bør du gjøre det snart

Siden julaften havner på en mandag, har vinmonopolet ekstra langt opphold i år.

 

J: Julebukk. Finn fram barnet i deg, og gå julebukk! Tradisjonene for julebukk er mange og sprikende, og forskjellig fra by til by. I dag kjenner vi det nok mest som at barn går ut i romjula, synger noen julesanger, og får godteri fra nabohusene. Det er ingenting som tilsier at ikke også voksne kan delta!


K: Konserter: Ta deg tid til å gå på en konsert eller to. Følg med på iTromsøs egen event-kalender. Her får du fullstendig oversikt over alt som skjer i romjula!


L: Les. Er du en av dem som har gått glipp av årets store «snakkiser» i bokverdenen? Fridager er til for å nytes, bruk tiden gjerne på å lese en eller flere gode bøker!


M: Movie-night, eller filmkveld. Det er ikke tvil om at tv-kanalene fyller sendeflatene med filmer som virkelig sprer julestemning. Hva med «The Holiday», «Love actually» eller «Fanny og Alexander»? Det finnes noe for enhver smak på norske TV-kanaler. Flere gode julefilmer er også å finne på strømmetjenester som Netflix og Viaplay.TV-slavens utvalgte:

De 15 beste filmene du kan strømme eller se på TV i julen

Både på lineær-TV og via strømmetjenester som Netflix og HBO får du tilgang til en rekke gode, julete filmer både før og etter jul.N: Nyttårsforsetter. Skal du slutte å røyke eller snuse, eller kanskje du har som mål å begynne å trene? Ingen nyttårsforsetter er for små. Sett deg mål for det nye året som snart kommer. 2019 er et nytt år, og det byr som kjent på nye muligheter.


O: «O helga natt»: Dette er en av de mest tradisjonsrike julesangene vi har. Bruk romjula til å lytte til julemusikk!


P: Premier League. Selv om det er jul, så slipper man ikke unna fotballen. 2. juledag er en festdag for engelsk fotball, nemlig «Boxing Day». Men fotballfesten stopper ikke der. Hele romjula er fylt med flere storkamper. Unn deg noen kamper! Det er tross alt jul.


Q: Quiz. Jula og romjula er en perfekt anledning til å arrangere quiz-kveld. Inviter venner og familie. Er lommeboka blitt veldig slank etter julegaveshoppingen, så trenger du ikke kjøpe dyre quiz-spill. Vær kreativ og lag egne quizer. Gode tips og triks er bare et Google-søk unna!


R: Romjulsjazz. Få med deg Tromsø jazzklubbs tradisjonelle Romjulsjazz! Det blir konserter både på Skarven, Biffhuset og Arctandria!Feirer 20 år med Romjulsjazz med dansk jazzentertainer

Da Jan Klev tok initiativet til Romjulsjazz på Vertshuset Skarven i 1999, ble det suksess med en gang. Tredje juledag er det klart for feiring av 20-årsjubileet med en dansk jazzsanger som skal toppe de ni konsertene.

 

S: Slakter. Gå til de lokale slakterne. Her bogner det av kvalitetsvarer som garantert blir en slager under familie- eller nyttårsmiddagen!


T: Tur: Etter dager med fordøying av flere kilo kjøtt, kan det være godt å bevege seg noen meter. Hva med en gåtur til Bukta, byvandring eller lysløypa?


U: Ut på byen. Enkelte dager i romjula er for mange festdager. Da blir dansegulvene fylt med «ribbesvette» mennesker, som trolig trenger å få ut litt adrenalin etter flere late dager med mye mat. Gå på byen, ta noen øl, og treff gamle kjente!Her holder de åpent hele julaften: – Mange har ikke familie å feire sammen med

Tradisjon tro holder Jernbanen åpent for alle som vil leske strupen og treffe andre på julekvelden.V: Vulkana. Syns du det blir mye stress i jula? Da kan det være en idé å ta en tur med spabåten Vulkana. De har åpent i romjula, og seiler til og med på nyttårsaften!


W: Web-pause. Ta en pause fra nettet, og legg mobilen fra deg. Det er ikke nødvendig å sjekke Facebook flere ganger i timen. Det eneste du går glipp av er bilder av julebakst, mat og familier som stiller opp på utrolig kleine fotografier, gjerne iført matchende julegensere.


X: X-mas. En forkortelse for Christmas, som betyr jul. Ta inn jula og nyt den. Les juleevangeliet, syng julesanger, spis julemat, og sist, men ikke minst, nyt fridagene.


Y: Yrkes-pause. Ta ordentlig fri på røddagene. Skru av telefonen og e-posten. Tilbring tiden med familie og venner. Ikke tenkt så mye på jobb!


Z: ZZZ. Sov ut. Romjula er enperfekt anledning til å ta igjen tapt søvn. De fleste familiemiddager starter ikke før ettermiddagen! Derfor; nyt noen ekstra timer i senga!Slik feirer Tromsø-kjendisene jul

Byens kjendiser er nok neppe så ulik oss vanlige folk, men noen av disse tradisjonene er nok litt uvanlige.Æ: Ælsk! Vis kjærlighet, vær raus! Vis dine nærmeste at du er glad i dem!


Ø: Øl. Det finnes så utrolig mye godt lokalt juleøl. Test det ut!


Å: Året som gikk. Jula er en tid for refleksjon og for å sette pris på det man har. Kanskje er det noen venner du ikke har sett på lenge som fortjener en telefonsamtale eller et familiemedlem det ikke ble tid til i året som gikk som du burde ha invitert på middag?