Jul fra A til Å

Er du en av dem som ikke har planene klare for romjula? Her har du noen tips til hvilke aktiviteter du kan fylle fridagene med.

  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

nyheter

A: Aking på Charlottenlund. Finn fram akebrettet og kjør i vei. Ingenting er som en akedag på Charlottenlund, dersom været er på din side. Kryss fingrene for hvit jul!


B: Bak. Ingenting er som å komme hjem til mors julekaker, men hva med å bake noen kaker selv? Det trenger ikke være de mest avanserte kakene for å imponere gjestene.


C: Clementiner/Klementiner. En ting som virkelig har lukta av jul, er klementiner. Denne frukten kom til Norge i 1963, og ifølge Wikipedia spiser vi nordmenn cirka fem kilo per person i året. Det er definitivt en frukt som frisker opp, etter utallige kjøttmiddager under jula. Dessuten er den rik på C-vitamin! Spis i vei!


D: Disney. Ingenting sprer mer julestemning enn Disney-klassikerne! Flere av TV-kanalene viser klassikerne på TV i romjula!


E: Et! Et/spis uten dårlig samvittighet! Kos deg med ribbe, pinnekjøtt og alle de deilige kakene. Jeg sier som min kloke onkel, et sitat som har bitt seg fast i min hukommelse: «Det er ikke mellom jul og nyttår du blir feit, det er mellom nyttår og jul».


F: Fjellfyrverkeriet. Nyttår blir ikke det samme uten Fjellfyrverkeriet. Øyvind Dahl, som ofte blir omtalt som Fjellfyrverkeriets far, startet tradisjonen for 70 år siden. Det var kanskje ikke like mye fyrverkeri for tromsøværinger å se den gang, men han gikk opp fjellet i Tromsdalen med et par brennende fakler og noen pinneraketter for å markere årsskiftet. Siden den gang har dette blitt en av de virkelig store høydepunktene under nyttårsfeiringen!


G: Gravlunden. I jula og romjula er det nok mange som kjenner på minner fra kjente og kjære som har gått bort. Tenning av lys og fakler på gravene er en juletradisjon for å minnes de døde. Lysene symboliserer både sorg og glede, og er kanskje den mest ekspansive av alle de nyere juleskikkene, skriver forskning.no i en artikkel, og referer til Ørnulf Hodne i sin bok «Jul i Norge».


H: Hvalsafari. De fleste trenger et lite avbrekk fra julefeiringen. Da kan hvalsafari være en fin aktivitet for både store og små. Har du ikke egen båt, går det fint an å booke turer fra en av byens mange hvalsafariaktører!


I: Ishavskatedralen. Er det en tid på året hvor «alle» besøker kirka, er det juletiden. For mange er nok dette den eneste gangen i året de faktisk setter av en time i «guds hus», og får frisket opp minnet fra Juleevangeliet. Dessuten er det flust med julekonserter i Tromsøs kirker, noe som virkelig fyller kroppen med ordentlig julestemning.


J: Julebukk. Finn fram barnet i deg, og gå julebukk! Tradisjonene for julebukk er mange og sprikende, og forskjellig fra by til by. I dag kjenner vi det nok mest som at barn går ut i romjula, synger noen julesanger, og får godteri fra nabohusene. Det er ingenting som tilsier at ikke også voksne kan delta!


K: Konserter: Ta deg tid til å gå på en konsert eller to. Det er flere arrangementer i romjula, alt fra tirsdagsjam på Bastard til romjulsspelt på Prelaten. Følg med på iTromsøs egen event-kalender. Her får du fullstendig oversikt over alt som skjer i romjula.


L: Les. Er du en av dem som har gått glipp av årets store «snakkiser» i bokverdenen, som blant annet den mye omtalte Jens Stoltenberg-boka eller Vigdis Hjorts` «Arv og miljø»? Eller kanskje du foretrekker en god krim? Fridager er til for å nytes, bruk tiden gjerne på å lese en eller flere gode bøker!


M: Movie-night, eller filmkveld. Det er ikke tvil om at tv-kanalene fyller sendeflatene med filmer som virkelig sprer julestemning. Hva med «The Holiday», «Love actually» eller «Fanny og Alexander»? Det finnes noe for enhver smak på norske TV-kanaler. Flere gode julefilmer er også å finne på strømmetjenester som Netflix og Viaplay.


N: Nyttårsforsetter. Skal du slutte å røyke eller snuse, eller kanskje du har som mål å begynne å trene? Ingen nyttårsforsetter er for små. Sett deg mål for det nye året som snart kommer. 2017 er et nytt år, og det byr som kjent på nye muligheter.


O: «O helga natt»: Dette er en av de mest tradisjonsrike julesangene vi har. I år har den virkelig fått en oppsving takket være TV-serien «Skam», hvor Nils Bech fremfører denne julelåta. Om du er bitt av «Skam»-basillen eller ikke, bruk romjula til å lytte til julemusikk!


P: Premier League. Selv om det er jul, så slipper man ikke unna fotballen. 2. juledag er en festdag for engelsk fotball, nemlig «Boxing Day». Men fotballfesten stopper ikke der. Hele romjula er fylt med flere storkamper, blant annet Liverpool mot Manchester City på nyttårsaften. Unn deg noen kamper! Det er tross alt jul.


Q: Quiz. Jula og romjula er en perfekt anledning til å arrangere quiz-kveld. Inviter venner og familie. Er lommeboka blitt veldig slank etter julegaveshoppingen, så trenger du ikke kjøpe dyre quiz-spill. Vær kreativ og lag egne quizer. Gode tips og triks er bare et Google-søk unna!


R: Romjulsjazz. Få med deg Tromsø jazzklubbs tradisjonelle Romjulsjazz! Det blir konserter både på Skarven, Biffhuset og Arctandria!


S: Slakter. Gå til de lokale slakterne. Her bogner det av kvalitetsvarer som garantert blir en slager under familie- eller nyttårsmiddagen!


T: Tur: Etter dager med fordøying av flere kilo kjøtt, kan det være godt å bevege seg noen meter. Hva med en gåtur til Bukta, byvandring eller lysløypa?


U: Ut på byen. Enkelte dager i romjula er for mange festdager. Da blir dansegulvene fylt med «ribbesvette» mennesker, som trolig trenger å få ut litt adrenalin etter flere late dager med mye mat. Gå på byen, ta noen øl, og treff gamle kjente!


V: Vulkana. Syns du det blir mye stress i jula? Da kan det være en idé å ta en tur med spabåten Vulkana. De har åpent i romjula, og seiler til og med på nyttårsaften!


W: Web-pause. Ta en pause fra nettet, og legg mobilen fra deg. Det er ikke nødvendig å sjekke Facebook flere ganger i timen. Det eneste du går glipp av er bilder av julebakst, mat og familier som stiller opp på utrolig kleine fotografier, gjerne iført matchende julegensere.


X: X-mas. En forkortelse for Christmas, som betyr jul. Ta inn jula og nyt den. Les juleevangeliet, syng julesanger, spis julemat, og sist, men ikke minst, nyt fridagene.


Y: Yrkes-pause. Ta ordentlig fri på røddagene. Skru av telefonen og e-posten. Tilbring tiden med familie og venner. Ikke tenkt så mye på jobb!


Z: ZZZ. Sov ut. Romjula er enperfekt anledning til å ta igjen tapt søvn. De fleste familiemiddager starter ikke før ettermiddagen! Derfor; nyt noen ekstra timer i senga!


Æ: Ælsk! Vis kjærlighet, vær raus! Vis dine nærmeste at du er glad i dem!


Ø: Øl. Det finnes så utrolig mye godt lokalt juleøl. Test det ut! iTromsø har blant annet kåret den beste jule-ølen, og der var det en lokal produsent som gikk helt til topps!


Å: Årskavalkade. Hvilke nyheter preget 2016? Det er faktisk ganske vanskelig å huske hendelsene som har fylt et helt år. De fleste aviser har tradisjon for å lage årskavalkader, der journalister skriver om de sakene de husker best fra året som er gått. iTromsø vil, i tradisjonens tro, selvfølgelig også publisere flere årskavalkader. Følg med, og les!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter