Fra 52 til 11 utsalgssteder: – Før solgte folk fyrverkeri på døra

Det har vært en drastisk redusering av antall utsalgssteder for fyrverkeri de siste årene, noe brannvesenet ønsker velkommen.

FÆRRE SELGER: Det er nå kun 11 steder som selger fyrverkeri i Tromsø kommune. Eide Handel, hvor bildet er tatt, er en av dem. Foto: Lars Marius Matre 

nyheter

I dag, 27. desember, åpner årets fyrverkerisalg. Per dags dato er det 11 utsalgssteder i Tromsø kommune, et tall som har sunket dramatisk de siste årene.

Dette er en utvikling brannforebyggende avdeling hos Brann og redning anser seg som positiv.

– På 90-tallet kom det et nytt regelverk som åpnet for at mange flere kunne selge fyrverkeri, og antallet utsalgssteder økte som en følge av det. På det meste hadde vi 52 steder som hadde godkjenning for salg, noe som gjorde kontrollvirksomheten utfordrende til tider, forteller Jonny Magne Nilsen, avdelingsleder for brannforebyggende hos Brann og redning.

Strengere krav

POSITIV: Leder for forebyggende avdeling, Jonny Magne Nilsen, er positiv til at det har blitt færre utsalgssteder. Da er det lettere for brannvesenet å sørge for at alle følger regelverket, noe de, ifølge Nilsen, som oftest gjør. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

Årsaken til den betraktelige reduseringen i antall utsalgssteder er ifølge Nilsen todelt.

– Den store konkurransen blant aktørene har nok helt klart vært med på å dra antallet ned. I tillegg har det også blitt strengere krav til utsalgsstedene, som gjør at færre får godkjennelse, sier Nilsen, som ikke tror det kommer av mindre privat oppskytning.

– Nei, jeg tror det generelt er like mye oppskytning som tidligere, men det er nok mer organisert. Vi ser at mange steder går bygdelag og lignende sammen om å skyte opp, noe som er bra. Når det er organisert er det som regel bedre sikkerhet rundt det, uttaler avdelingslederen.

Færre avvik

Et lavere antall utsalgssteder gjør også kontrollvirksomheten enklere for Brann og redning.

– Vi opplever mye sjeldnere avvik nå som det er færre som selger. Jeg tror mye av årsaken ligger i at de som har fått godkjennelse for salg er bevisste på det ansvaret de har fått. De fleste avvikene vi har nå går som regel på misforståelser eller at man ikke har dokumentasjonen lett tilgjengelig, sier Nilsen.

Dørsalg

Dette er langt mindre alvorlig enn avvikene som fant sted for rundt ti år siden.

– Det var et stort problem tidligere at folk solgte uten godkjennelse. Vi brukte blant annet å få inn meldinger om at det ble forsøkt solgt fyrverkeri på dørene til folk, men dette er det heldigvis slutt på nå, sier Nilsen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter