Det var planene til Opplysningsvesenets fond (OVF) og Clemens Eiendom om bygging av fire-fem boliger på vestre del av tomta til Bispegården som skapte det store engasjementet både blant privatpersoner, naboer, offentlig etater, politikere og Fortidsminneforeningen.

Forskjønne tomtearealet

– Jeg kaller huset for et smykke. Å bygge boliger på tomta vil føre til at Bispegården, som ble bygd i 1924, mister noe av sitt særpreg, sa biskop Olav Øygard til iTromsø i juni.

Det er ikke akkurat hverdagskost at biskopen kaster seg inn i betente byutviklingssaker, til tross for at utbygger omtalte planene som en forsiktig og skånsom utbygging.

Prosjektsjef Roar Andersen i Clemens Eiendom sa til iTromsø at de ønsket å utnytte eiendommen bedre enn i dag. De ville også forskjønne tomtearealet rundt Bispegården ved å lage en hageplan/beplanting for hele eiendommen.

Stor verdi for byen

Arkitektkontoret Amundsen fikk oppdraget med å utarbeide en reguleringsplan og finne ut hva bispegårdstomten kunne brukes til.

– Vi må være sikre på at det er greit å bygge boliger samtidig som det tas tilstrekkelig hensyn til Bispegården, selv om den ikke har vernestatus ennå. Bispegården har stor verdi for byen og i folks bevissthet, og det må det tas høyde for, sa arkitekt Peter S. Amundsen til iTromsø.

Arkitekten fikk imidlertid aldri anledning til å presentere boligtegningene sine, og dermed fikk heller ikke offentligheten ta stilling til hva man egentlig protesterte mot.

Lyttet til protestene

Årsaken var at OVF i september skrinla hele boligprosjektet etter det voldsomme lokale engasjementet mot å bygge på den historisk betydningsfulle eiendommen. Reaksjonene kom nok overraskende på en av landets største grunneiere.

– Vi opplever at det er motstand mot dette lokalt. Både folkelig og politisk motstand. Derfor ønsker vi i OVF og Clemens Eiendom å lytte til det og respektere protestene. Som følge av dette trekker vi forslaget til regulering av eiendommen, uttalte Ole-Wilhelm Meyer, direktør i Opplysningsvesenets fond og styreleder i Clemens Eiendom i september.

Biskop Olav Øygard kan dermed fortsatt «smykke seg» med Bispegården, i visshet om at det ikke skal bygges boliger på eiendommen i overskuelig fremtid.