Det forteller kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten til iTromsø.

- Vi hadde skipene «Trollfjord», «Kong Harald» og «Spitsbergen» liggende i Trondheim og «Lofoten»  liggende i Kristiansund i vente på bedre vær, sier hun.

Nødt til å fly passasjerer

Skipene kunne ikke gå sørover mot Bergen og ble liggende i henholdsvis tre og halvannet døgn mens de ventet på å kunne «smette inn» i nordgående rute igjen.

- Vi var derfor nødt til å fly passasjerer mellom Trondheim og Bergen, og mange av dem fikk et ekstra døgn på hotell, forteller Bjørnflaten.

2.000 rammet

Ifølge henne er det for tidlig å si noe om hvor mye de to julestormene har kostet Hurtigruten, men det er mange penger som er gått til spille.

- Vi har jo verken hoteller eller fly, så vi har vært nødt til å chartre reiser for så mange som 2.000 passasjerer. Vi har ennå ikke oversikten over hvor mye dette vil koste oss, sier hun.

- Strekker oss langt

Hurtigrutens kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten. Foto: Privat

Samtidig mener hun at det har vært helt nødvendig å gjøre så mye man har kunnet for å gjøre de negative effektene for passasjerene så små som mulig.

- Vi har ønsket å strekke oss så langt som overhodet mulig for å gi dem en god reiseopplevelse – selv om været har satt en stopper for at de skal kunne reise ut fra eller avslutte reisen i Bergen – noe mange gjør, sier Bjørnflaten.

- Uheldig

De tre skipene som lå i Trondheim ble liggende fra den 22. desember («Trollfjord») – og det siste skipet («Spitsbergen») kunne ta opp nordgående rute den 28. desember.

- Å bli rammet av to slike stormer på denne tiden av året er selvfølgelig svært uheldig for oss. Det er mange som er på tur hjem til jul- og nyttårshelga – og det er veldig mange som har booket tur med oss for å kunne feire jula om bord, sier Bjørnflaten.

- Mange som er skuffet

Reaksjonene fra publikum har likevel vært overveiende positive.

- Det er selvfølgelig mange som er skuffet over at de ikke har kunne reise fra Bergen og feire jula langs leia, men de har hatt forståelse for at vi ikke har kunnet gjøre noe med været. Vi har vært nødt til å sette sikkerheten først, og det har de akseptert, sier kommunikasjonsdirektøren.

Feiret jul ombord

Det er heller ikke alle som har valgt å forlate skipene – selv om de har ligget ved kai i henholdsvis Trondheim og Kristiansund.

- Mange har valgt å være om bord og feire jula med oss, selv om det selvfølgelig ikke har vært samme opplevelse som om de hadde kunnet feire den mens skipene gikk, sier Bjørnflaten.

I øvrig har ikke vinterstormene påvirket Hurtigruten i særlig stor grad. Det er langs strekningen Trondheim – Bergen som uværene har ført til kanselleringer og stans. Nordover fra Trondheim til Kirkenes har skipene gått som normalt med kun mindre forsinkelser.