Så lang tid tok det for Tromsø-sykepleier Johanna Davidsson å gå på ski – helt alene – de 1.130 kilometerne fra iskanten til verdens sørligste punkt – selve polpunktet på Sydpolen på 2.800 meters høyde over havet.

– Det er litt over ti timer raskere enn den forrige rekorden, forteller hun til iTromsø på satellittelefon fra Antarktis.

Hun startet ekspedisjonen den 15. november og kom fram til polpunktet like før jul og tilbrakte noen avslappende dager på basestasjonen der.

Traff den forrige rekordholderen

– Det er litt morsomt, for hun som hadde den gamle rekorden heter Hannah McKeand – og driver basecampen her på Sydpolen, forteller Johanna.

At hennes rekord ble slått fikk imidlertid ikke den amerikanske dama til å bli sur.

– Nei da, hun syntes at jeg hadde slått henne i god stil, så det var ingen surmuling der, sier Johanna med en latter.

Gikk bedre enn forventet

Ifølge henne så gikk turen langt bedre enn forventet. Hun hadde planlagt å gå strekningen på cirka 50 dager, men forholdene var så gode at hun altså gjennomførte ekspedisjonen på mer enn ti dager kortere tid.

– Det gikk mye raskere enn jeg hadde trodd, og jeg har hatt veldig gode forhold underveis, sier Johanna.

Været har vært godt, snøen har vært fin og det har ikke vær for mye motvind.

Litt trøblete på slutten

– Jeg hadde dagsetapper på åtte-ni timer i starten, men på slutten kunne jeg gå så mye som 12 timer før jeg slo leir, sier hun.

Været spilte på lag med henne.

– Det var først på slutten at det ble litt trøblete. Da ble det vanskelig lys og såkalt "sastrugi-snø" slik at jeg fikk dårlig sikt, forteller hun.

Første svenske

Johanna har altså slått den kvinnelige verdensrekorden for strekningen Helcules Inlet ved iskanten og Sydpolen.

I tillegg slo hun en annen rekord. Johanna – som flytte ttil Tromsø for fire år siden – er den første svenske kvinnen som har gått alene til polen – og tilbake igjen.

Hun blir nemlig ikke hentet på polpunktet – eller får skyss ned til utgangspunktet.

Hun vendte snuten nordover igjen for fire dager siden.

Skal bruke vindseil

– Jeg gikk på ski da jeg gikk sørover, men nå skal jeg kite nordover. Da vil det gå raskere – jeg regner med å være framme om 10-12 dager, sier hun.

Hun kunne ikke bruke vindseil på turen sørover.

– Vinden blåser for det meste nordover så jeg tok faktisk ikke med meg seil – det hadde jeg liggende i depot her på Sydpolen sammen med mat og annet utstyr, sier hun.

Når hun kommer tilbake til "sivilisasjonen" bærer det først tilbake til Sverige en tur før hun reiser tilbake til Tromsø.

– Jeg regner med å være på jobb igjen i februar på legevakta i Breivika, sier hun.

Glad i ekspedisjoner

– Jeg er glad i å gjøre ekspedisjoner – både lange og korte, så jeg vet ikke om det blir flere slike. Vi får se, sier hun.

Hun forteller at hun bruker fjellene og naturen rundt Tromsø til å trene, men også at hun reiser på lengre "treningsleirer" når hun skal på langtur.

– Jeg har vært på treningstur på både Svalbard og på Finnmarksvidda i forkant av denne turen, forteller hun.

Sydpolenturen er ikke den første lengre ekspedisjonen hun har vært på. Det er heller ikke den første Sverige-rekorden hun slår.

For tre år siden gikk hun og hennes søster som første svenske kvinner alene over Grønland på ski.

FRA TUREN: Johanna har skrevet om turen sin fortløpende på bloggen solosyster.se – og lagt ut bilder. Foto: Privat
TROMSØ: Johanna Davidsson er flittig turgåer i terrenget i og rundt Tromsø. Her fra en treningstur i forkant av Sydpolen-turen. Foto: Anna Lovehed
SYDENJUL: Johanna Davidsson kom fram til Sydpolen dagen før julaften og feiret jula på verdens sydligste punkt. Foto: Privat
SASTRUGI: Snø som er "slipt" i bølgemønster av vinden. Sporene og skavlene kan være over to meter høye. Foto: Privat