Må tørke flere hundre kg fyrverkerier etter avlysningen

Fjellfyrverkeriet var nødt til å samle inn og frakte ned alt fyrverkeri som egentlig skulle ha blitt skutt opp på nyttårsaftenen.
nyheter

Erlend Halstensen i Fjellfyrverkeriet skriver i en mail til iTromsø at alt fyrverkeri er tatt vare på.

– Fyrverkeriet er på lager. Vi må se hvor store fuktskadene er, og kommer tilbake hva vi gjør senere, skriver han.

Til tørking

Fjellfyrverkeriet har fått låne en luftavfukter for å tørke fyrverkeriet, men det er som sagt ennå uklart hvor mye som kan berges og eventuelt brukes senere.

Det var en sur beslutning for fyrverkerigjengen å ta – å avlyse det tradisjonsrike Fjellfyrverkeriet som skytes opp fra Storsteinen.

– Dette er første gang på minst 20 år at fyrverkeriet er blitt avlyst på grunn av vær, sannsynligvis må vi tilbake til 80- eller tidlig 90-tall siden sist, skriver Halstensen.

Omfattende arbeid

Det tok flere timer å samle inn fyrverkeriet som da var spredt ut over et stort område.

De frivillige var nødt til å jobbe fort.

– Når beslutningen ble tatt så måtte vi forsøke å berge fyrverkeriet. Veldig mye av fyrverkeriet er vått, og vi kunne ikke la det stå igjen på fjellet, skriver han.

Alt var klart til oppskyting

Forberedelsene for fyrverkeriet var avklarte i god tid før midnatt. Bombene og batteriene var på plass, og dieselspannene til årstallene var båret ned i fjellskråningen.

– Kvelden startet veldig bra, og alle våre gjorde en kjempeinnsats med å få alt på plass til midnatt. Og vi var klare på alle plasser, både fyrverkeri, årstall og lyspunktene langs kanten.

Leit å måtte gi opp

Halstensen skriver at det var trist og leit å måtte gi opp.

– I tillegg til det fysiske strevet med å få alt ned igjen, så er det også en kjempestor skuffelse for oss, at noe vi har lagt ned så mye arbeid i må avlyses.

Det var som sagt været som satte en effektiv stopper for fyrverkeriet, men det var lenge vurdert å kun utsette oppskytingen.

Prøveoppskyting

– Vi satt klare og håpet at været skulle gi seg. Klokken 00.30 gjorde vi en prøveavfyring, men vi så ikke fyrverkeriet selv.