Boreriggen forsinket igjen

Boreriggen «Songa Enabler» har ligget utenfor Hillesøya siden 30. desember og venter enda på muligheten til å komme seg til Olavsvern.

VENTER: Den enorme riggen «Songa Enabler» ligger for øyeblikket utenfor Hillesøy og skal gjennom Ryastraumen for å komme seg til Olavsvern. Foto: Songa Offshore 

nyheter

Tidligere i høst ble det kjent at en av Barenthavets største oljerigger skulle vinterlagres ved Olavsvern fram til den skal ut på oppdrag igjen i april. Boreriggen er 117 meter lang og 97 meter bred, og må gjennom Rystraumen for å komme seg til basen.

Forsinket

Etter planen skulle den opprinnelig vært på plass på Olavsvern i starten av desember, men problemer med en brønn har skapt forsinkelser med forflytningen. Siden rundt 30. desember har den ligget et stykke utenfor Hillesøya. Den nye planen var å flytte den mandag eller tirsdag denne uken, men det spøker for at de får det til også i dag.

– Den skulle egentlig vært gjennom straumen nå, men det ble utsatt på grunn av at losen ikke kom seg ombord på riggen tidsnok i går. Snøbyger sørget for at helikopteret ikke kunne lette, men han er ombord nå, opplyser Stein Danielsen, som for øyeblikket fungerer som leder på basen ved Olavsvern.


Borerigg skal lagres ved Olavsvern

«Songa Enabler», boreriggen som i dag borer på Snøhvit-feltet, skal i vinter lagres ved Olavsvern utenfor Tromsø.

 

– Knapt tidsrom

Mange har betvilt om en rigg på den størrelsen kan føres gjennom Rystraumen, men alt forarbeidet gjort i høst tyder på at det er en helt ukomplisert operasjon, ifølge Danielsen.

– Det som er utfordrende er at den har en knapp time på å utføre prosessen med å komme seg gjennom. Det må skje på enten flo eller fjære, da det er minst strøm. Vi er avhengig av lite strøm, lite vind og god sikt for å få det til.


Tar utskjelt bygg i forsvar

Tar utskjelt bygg i forsvar: – Ikke så monsteraktig

– Alle høyder er innenfor det som er godkjent. Ingen burde bli overrasket over størrelsen på dette bygget, sier daglig leder Pål Berg i Imera AS.

 

Håpet på tirsdag

Tirsdag ettermiddag er det flo klokken 16.39 og fjære klokken 23.00, og riggen er enda et godt stykke unna. Danielsen er derfor ikke sikker på om de får den inn på Olavsvern i dag.

– Det er usikkert om vi får det til i dag. Den vil i alle fall gå inn til Rya, men det er ikke sikkert at den rekker å komme seg gjennom i dag. Den vil gå motstrøms i 1–2 knop og ikke for full maskin, så vi får se hva som skjer i kveld, sier Danielsen.

Satser på onsdag

Klokken 18.00 tirsdag forteller Danielsen at de ikke vil klare å få boreriggen inn til Olavsvern i dag.

- Nå har vi to muligheter. Rundt klokken 04.00-05.00 i morgen tidlig er det stor sannsynlighet for at den kommer inn. Da er det flo klokken 05.00. Med mindre sikten blir dårlig. Hvis han ikke kommer gjennom da så blir det klokken 12.00 på dagtid onsdag. Da er det fjære, sier Danielsen til iTromsø.