Her er boreriggen på vei mot Olavsvern

Snart er riggen på plass for vinterlagring.
nyheter

En av Barenthavets største oljerigger, «Songa Enabler», skal vinterlagres ved Olavsvern fram til den skal ut på oppdrag igjen i april. Boreriggen er 117 meter lang og 97 meter bred, og må gjennom Rystraumen for å komme seg til basen.

Riggen skulle vært på plass på Olavsvern allerede tidlig i desember, men har blitt forsinket.

Går gjennom klokka 10

Baseleder ved Olavsvern, Stein Danielsen, opplyser at den enorme riggen vil gå gjennom Rystraumen mellom klokka 10.00-11.00 onsdag formiddag.

Per klokken 07.15 hadde riggen akkurat passert Bakkejord.

- Den ligger klar nå, så jeg tipper den begynner å gå gjennom klokka 10.00 og er igjennom klokka 11.00. Da er den på plass hos oss like før 12.00, sier Danielsen til iTromsø i 09.00-tiden.

Optimale forhold

Det er ikke full fjære før klokka 11.15, men de starter prosessen i god tid.

- Den vil gå gjennom i litt motstrøm og for egen maskin i 1-2 knop, så når den kommer til selve Rystraumen vil strømmen avgjøre hvor fort det går. Været er helt supert i dag. Det vil være fantastisk lys og helt vindstille slik det ser ut nå, så det er helt optimale forhold, sier Danielsen og legger til:

- Det blir et rimelig spektakulært syn. Riggen vil være svær i sundet.

Ventet siden 30. Desember

Siden 30. desember har riggen ligget utenfor Hillesøya, og planen var å flytte den mandag eller tirsdag denne uka. Det ble det ikke noe av, men nå er derimot riggen på vei mot sin endelige vinterplassering.

MarineTraffic.com kan man nå følge boreriggens reise langs kysten av Sør-Kvaløya, gjennom Rystraumen og mot Olavsvern.